Ordinul ministrului Educației privind monitorizarea audio-video în cadrul unităților de învățământ a fost publicat în Monitorul Oficial în ultima zi a lunii aprilie.
Ordinul face parte din demersurile de prevenire a comportamentelor violente și de reducere a fenomenului violenței în mediul școlar.
Conform procedurii, școlile au obligația:
de a folosi înregistrările doar pentru cercetarea cazurilor de violență, respectiv a cazurilor care vizează protecția bunurilor și a valorilor;
de a nu folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice sau în soluționarea contestațiilor privind evaluarea elevilor;
de a utiliza numai camere sau dispozitive de supraveghere configurate cu circuit închis, care nu permit configurarea sau accesul din afara unității de învățământ;
de a desemna o persoană cu atribuții de monitorizare a funcționării sistemului de supraveghere audio-video, precum și un responsabil cu protecția datelor cu caracter personal.
Sistemele audio-video pot fi instalate în sălile de clasă, în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de festivități, pe holurile căminelor sau ale internatelor, precum și în sălile de sport, cu excepția vestiarelor și a grupurilor sanitare.
Accesul la înregistrările audio-video se face în baza unei cereri scrise, motivată, aprobată de directorul unității de învățământ, numai prin vizualizarea acestora, de părintele sau reprezentantul legal al elevului minor, elevul major sau personalul unității de învățământ preuniversitar, reprezentații inspectoratelor școlare, ai Ministerului Educației și Cercetării și ai direcției generale de asistență socială și protecția copilului, psihologul/consilierul școlar din unitatea de învățământ preuniversitar.
Cererea trebuie să conțină și perioada de timp corespunzătoare pentru care se solicită accesul la înregistrări.
În acest context, ministrul Daniel David arată că deși comportamentele agresive, consumul de droguri (și alte substanțe interzise) și violările normelor sociale și ale procesului educațional în școlile de țară se află adesea sub nivelul celor din alte țări dezvoltare, simpla existență a acestora în școlile noastre este de neacceptat!
”Suntem în plină analiză de propuneri de politici educaționale și la început de reforme pentru a eficientiza actul educațional (analizele curriculare, promovarea unor noi metode de predare-învățare). În paralel însă am gândit un sistem care să asigure și contextul adecvat acestei eficientizări.
Discuțiile trenau de prea mult timp. S-a stabilit în anii trecuți contextul legal și s-au exprimat toți actorii relevanți, iar acum a fost timpul acțiunii, pentru a ne proteja școala.
Acest demers se înscrie însă într-o viziune mai complexă, care încearcă să ordoneze într-un demers mai coerent numeroasele demersuri bune făcute până acum în sistem, dar adesea prea fragmentate, pentru a avea efecte cumulative cu impact semnificativ:
(1) Protejăm cu ajutorul autorităților naționale (ex.: Ministerul Afacerilor Interne) și locale mediul din jurul unităților de învățământ.
(2) Protejăm prin educație (ex.: educație formală și nonformală dedicată acestor teme), cultură organizațională (ex: promovarea valorilor prosociale) și proceduri/regulamente mediul din cadrul unităților de învățământ.
(3) Intervenim prin prevenție și tratament în cadrul școlilor și/sau în colaborare cu unitățile specializate din afara școlilor.
Săptămâna „Școala altfel” va avea un rol important în cunoașterea și exersarea implementării acestei viziuni, sigur, alături de alte măsuri care vor fi anunțate la nivel de minister sau de unități școlare”.