Home Social E-proxenetismul, un nou fenomen infracțional transfrontalier

E-proxenetismul, un nou fenomen infracțional transfrontalier

SHARE

Traficul de persoane activat online este o amenințare tot mai mare care transcende granițele. În timp ce internetul rămâne un instrument cheie pentru traficanții de persoane, complexitatea identificării online a indicatorilor de exploatare prezintă provocări semnificative.

Între 17 și 20 septembrie, la Apeldoorn, Țările de Jos, 76 de experți din 27 de țări (inclusiv România) au participat la a treia ediție a EMPACT Hackathon, în cadrul căreia au monitorizat, detectat și investigat pistele privind activitățile de trafic de persoane pe internet.

Prin cooperare internațională și expertiza tehnologică, autoritățile de aplicare a legii încearcă să contracareze aceste amenințări, pentru protejarea persoanelor vulnerabile și desființarea grupărilor criminale. Această a treia acțiune comună a avut ca scop identificarea indicatorilor cheie ai traficului de persoane pe platformele online, explorarea modului în care firmele pot fi utilizate abuziv de traficanți și declanșarea unor noi investigații penale.

Experții au participat, de asemenea, la ateliere și evenimente de formare care au abordat provocări presante (utilizarea criminală a rețelelor sociale pentru traficul de organe, utilizarea criptomonedelor și a modelelor cripto, identificarea traficului pe platformele de jocuri și alte aspecte tehnice ale investigațiilor online privind traficul de persoane).

În cadrul celei de-a treia ediții a EMPACT Hackathon au fost verificate 252 de entități (platforme, persoane, nume de utilizator, locații și numere de telefon), 40 de platforme online verificate (pentru exploatare sexuală și prin muncă și trafic de organe). Verificările au dus la identificarea a 16 persoane suspectate de trafic de persoane și a 60 de potențiale victime ale traficului de persoane.

Sclavia modernă – băiat sau fată „acasă” vândut cu 20.000 de euro

Anchetatorii s-au concentrat pe colectarea de informații despre modalitățile în care reclamele online sunt folosite pentru recrutarea victimelor și pentru a facilitarea transportului și cazării. Experții au identificat un site dark web unde sute de traficanți de persoane oferă o gamă largă de servicii care implică atât victime bărbați, cât și femei de toate vârstele. Prețurile variază de la 800 la 2.000 de dolari /oră, în funcție de vârsta și „aptitudinile” victimelor. Un băiat sau o fată „acasă” permanentă este vândut cu sume între 20.000 de dolari și 60 000 de dolari pe același site web.

Investigatorii și-au propus, de asemenea, să identifice platforme care pot facilita traficul și exploatarea de persoane. Ancheta a acoperit potențialul trafic și exploatarea victimelor ucrainene, precum și utilizarea unor platforme de socializare mai puțin cunoscute pentru a facilita traficul de persoane. Experții au identificat un nou fenomen – e-proxenetismul. Această tendință emergentă prezintă un interes din ce în ce mai mare pentru autori. Anchetatorii au detectat două platforme care oferă „cursuri de stil de viață” și formare pentru bărbații care doresc să devină manageri „OnlyFans”, instruindu-le în esență cum să devină e-proxeneți și să exploateze femeile.

Cele 27 de state participante la operațiunea coordonată de Europol sunt Austria, Belgia, Cipru, Cehia, Finlanda, Franța, Germania (co-lider de acțiune), Ungaria, Islanda, Irlanda, Lituania, Țările de Jos (co-lider de acțiune), Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia , Spania, Suedia, Albania, Brazilia, Georgia, Kosovo, Moldova, Serbia, Ucraina, Regatul Unit (lider de acțiune).

1 COMMENT

  1. […] Traficul de persoane activat online este o amenințare tot mai mare care transcende granițele. În timp ce internetul rămâne un instrument cheie pentru traficanții de persoane, complexitatea identificării online a indicatorilor de exploatare prezintă provocări semnificative. Între 17 și 20 septembrie, la Apeldoorn, Țările de Jos, 76 de experți din 27 de țări (inclusiv România) […] Citeste mai mult […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here