Acasă Economie ECOFIN a luat notă de primul pachet privind reducerea deficitului bugetar propus...

ECOFIN a luat notă de primul pachet privind reducerea deficitului bugetar propus de România

15 state pot depăși 3% din PID dacă banii sunt cheltuiți pentru înarmare

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a participat marți, 8 iulie 2025, la ședința Consiliului Afaceri Economice și Financiare al statelor Uniunii Europene, unde a prezentat primul pachet de măsuri privind reducerea deficitului bugetar, măsuri pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea înfața Parlamentului, cu o zi înainte.

Comisarul european pentru economie a apreciat măsurile adoptate de România ca un pas în direcția corectă.

Valdis Dombrovskis, comisar european: În ceea ce privește România, ministrul Nazare a oferit o actualizare cu privire la măsurile semnificative de consolidare fiscală adoptate recent de Guvernul României. Aceasta este o etapă importantă și pozitivă în direcția respectării noii recomandări din cadrul Procedurii privind Deficitul Excesiv, cu condiția că toate măsurile să fie complet și rapid legiferate și implementate. Vom monitoriza progresele îndeaproape și ne vom prezenta evaluarea la toamnă.

În cadrul discuțiilor referitoare la procedură de deficit excesiv (EDP) Consiliul a deschis o nouă procedură excesivă de deficit (EDP) cu privire la Austria și a revizuit calea de cheltuieli nete a României, având în vedere lipsa de acțiune eficientă sub EDP, deschisă inițial în 2020.

Consiliul a aprobat, de asemenea, căile de cheltuieli fiscale ale Austriei și Lituaniei, așa cum s-a prezentat în planurile naționale fiscale-structurale pe termen mediu. Calea maximă de cheltuieli nete pentru Austria este aliniată la cea stabilită sub EDP.

În cee ace privește România, recomandarea revizuită a consiliului către România în conformitate cu EDP în curs de desfășurare urmează decizia Consiliului din 20 iunie 2025, care a stabilit că România nu a luat măsuri eficiente ca răspuns la recomandările anterioare ale Consiliului din cadrul EDP.

Astfel, România ar trebui să ia măsuri pentru reducea deficitului până la 15 octombrie 2025 și să încheie procedura până în 2030. Ar trebui să se asigure că rata de creștere nominală a cheltuielilor nete nu depășește 2,8% în 2025, 2,6% în 2026, 4,6% în 2027, 4,4% în 2028, 4,2% în 2029 și 4,0% în 2030.

La 21 ianuarie 2025 și 20 iunie 2025, Consiliul a adoptat recomandări similare referitoare la 21, respectiv două state membre.

Tot în ședința de marți, miniștrii de Finanțe din UE a discutat despre finanțarea apărării și au activat clauza națională de depășire a deficitului prin cheltuieli de apărare pentru 15 țări (Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia și Slovenia).

Clauza acoperă o perioadă de patru ani și maximum 1,5% din PIB ca flexibilitate. În practică, această activare înseamnă că pentru aceste 15 state membre nu va fi deschisă procedura de deficit excesiv chiar dacă se depășesc cele 3 procente din PIB, cu condiția ca bani să fie cheltuiți doar pentru apărare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.