După relansarea post-COVID, omenirea a înregistrat în 2024 o încetinire „neaşteptată şi îngrijorătoare“ în dezvoltarea sa, anunță ONU într-un raport.
Înainte de „anomalia pandemiei“ care a dus în 2020 şi 2021 la o scădere fără precedent a Indicelui Dezvoltării Umane (HDI) care ia în calcul nivelul de trai, de sănătate şi educaţie, lumea era pe o traiectorie ascendentă care ar fi permis, în 2023, atingerea unui înalt nivel de dezvoltare.
Însă relansarea care a permis să se revină în 2023 la un nivel pre-COVID pare să piardă din viteză, iar prăpastia între ţările bogate şi cele sărace s-a adâncit şi mai mult, potrivit unui alt raportului al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
În condiţiile în care „lentoarea progreselor înregistrate în 2024 devine noua normă, atingerea acestui nivel mare de dezvoltare sperat ar putea dura mai multe decenii, ceea ce ar face lumea noastră mai puţin sigură, mai divizată şi mai vulnerabilă în faţa şocurilor economice şi ecologice“, a atenţionat administratorul PNUD, Achim Steiner.
Chiar dacă experţii PNUD nu sunt încă siguri în ceea ce priveşte cauzele profunde ale încetinirii constatate în 2024, ei au identificat unele din cauzele reducerii progresului în ceea ce priveşte speranţa de viaţă. Acestea sunt legate de efectele secundare ale COVID şi de războaiele care se înmulţesc în întreaga lume.