Acasă Economie Efectul noii legi a salarizării în administrație: urmează concedieri masive în primării

Efectul noii legi a salarizării în administrație: urmează concedieri masive în primării

DISTRIBUIȚI

Inechitate socială: 2.900 lei leafa netă a unui șofer și 2.000 de lei a unui muncitor necalificat

Cât mai suportă mediul privat?

Primarii și șefii de consilii județene s-au grăbit să-și mărească salariile. În mare parte din localitățile din România, consiliile locale sau județene au aprobat deja creșterea lefurilor atât ale aleșilor locali, cât și ale angajaţilor din administraţia publică. Chiar dacă uneori, bugetul unității admnistrative nu are cum să facă față acestui nou efort financiar din cauza încasărilor mici la nivel local. Acum singura lor speranță pentru a avea bani de lefuri pe întregul an o reprezintă o eventuală rectificare bugetară care să cuprindă aceste sume pentru cei care s-au dovedit prea largi la pungă, scrie Stiripesurse.ro.

În prezent, pentru aceste categorii, legea salarizării unitare stabileşte 116 clase de salarizare, cel mai mic salariu fiind de 1.625 de lei, iar cel mai mare – de 22.000 de lei. De asemenea, legea prevede şase creşteri etapizate ale salariilor de bază, începând cu 1 iulie şi continând cu măriri în fiecare dată de 1 decembrie, din 2017 şi până în 2021.

Pentru primari, viceprimari, preşedinţi de consilii judeţene şi vicepreşedinţi, indemnizaţia lunară este fixă şi stabilită în anexele Legii 153/2017. Aceste indemnizaţii sunt calculate prin înmulţirea salariului minim brut pe economie, de 1.450 de lei, cu un coeficient care variază în funcţie de rangul sau de numărul de locuitori al localităţii. Cel mai mare coeficient (10) a fost stabilit pentru primarul general al Capitalei, care ar urma să încaseze o indemnizaţie brută de 14.500 de lei. Pentru preşedinţii de consilii judeţene, primarii de sector sau cei ai oraşelor reşedinţă de judeţ coeficientul este 9, ceea ce le dă dreptul la venituri lunare brute fixe de 13.050. Impozitele, compensate cu sporuri Indemnizaţiile sunt impozitate cu un procent total de 29,87% aferent contribuţiilor datorate statului. Cu toate acestea, există un paragraf în noua lege care prevede că ”indemnizaţiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor/viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu 25%”. Din acest motiv, mulţi dintre şefii instituţiilor publice din oraşele mari, care vor încasa şi lefurile cele mai consistente, şi-au adăugat în hotărârile votate recent şi ”sporul de proiecte europene”.

Legea a intrat în vigoare pe 1 iulie 2017. Cea mai mare parte din primăriile din ţară şi-au aliniat salariile la noile prevederi. Legea le dă dreptul primăriilor să stabilească salariile angajaţilor săi, precum şi indemnizaţiile consilierilor locali. Salariile maxime ale funcţionarilor nu pot fi mai mari decât nivelul indemnizaţiei viceprimarului.

În urma votului consilierilor locali, o serie de primari și-au asigurat salarii mai mari de două-trei ori decât cel actual, acestea fiind majorate la nivelul maxim prevăzut de lege – cazul edilului Alexandriei, Victor Drăguşin, al primarului de Alba Iulia, Mircea Hava, cel de la Bistrița, Ovidiu Crețu, sau al colegului lor de la Suceava, Ioan Lungu.

Dar acesta e vârful aisbergului. Atât în cazul primăriilor de municipii, dar și al celor de comune, majorările substanțiale acordate angajaților riscă să aibă efecte negative pe termen mediu și lung. În multe comune, ca de exemplu Tarcău din județul Neamț, nu mai există salariat fără minimum 3.000 de lei pe lună. La Primăria Galaţi, din categoria personalului auxiliar, un şofer va încasa între 2.700 şi 2.900 de lei net, un muncitor calificat va încasa 2.500 – 2.800 de lei (n.r. – cât un profesor gradul 1 cu 10 ani de experienţă), iar un muncitor necalificat va fi renumerat cu 1.900 – 2.000 de lei.

Potrivit însă unor surse din administrația publică locală, această deschidere totală a baierelor pungii nu va putea fi susținută fără ajutor financiar de la București. Pentru o primărie de mare municipiu precum Bacăul de exemplu, efortul bugetar indus de această lege se ridică la peste două milioane de lei.

„Da, acum sunt bani până la finele acestui an pentru plata noilor majorări. Nimeni însă văd că nu se gândește și la impactul acestei legi asupra bugetului pe anul viitor, în condițiile în care salariul minim brut pe economie este preconizat să crească din nou, ceea ce va provoca o nouă majorare a salariaților din administrația publică locală. O să fim nevoiți să luăm bani din zona de investiții și dezvoltare. Îi invit apoi pe edilii prea darnici la pungă apoi să explice celor care le va cere votul de ce nu mai asfaltează străzi sau de ce nu mai sunt brusc bani pentru alte diverse proiecte locale”, a declarat un primar de mare municipiu care nu s-a grăbit cu transpunerea prevederilor acestei legi fără un audit.

În ograda comunelor, situația se va agrava și mai mult. Pe hârtie, bugetul pentru salarii trebuie sa fie în jurul procentului de 30. În fapt, încă dinainte de intrarea în vigoare a legii salarizării unitare, o serie de primării de comune aveau mari probleme cu plata indemnizațiilor propriilor angajați pe fondul unor încasări mici la bugetul local.

”Acum, fiecare dintre colegii mei aplică legea după cum îl taie capul îi cum o înțelege și abia  apoi se gândesc la sursa de finanțare. Sunt sute de primării de comune care abia dacă au bani la bugetul local pentru câteva luni, hai juma de an. Fără bani suplimentari de la bugetul de stat nu pot acoperi în mod real aceste mjorări. Riscăm să intrăm în incapacitate de plată la finele acestui an”, a declarant un lider din Asociaţia Comunelor din România.

De altfel, potrivit presei locale, unii edili au recurs deja la măsuri extreme – au recurs la concedieri pentru acordarea de lefuri mai mari pentru restul angajaților. Astfel, salariile funcţionarilor din Primăria Caransebeş au fost majorate, conform unei hotărâri ce a fost aprobată vineri, 28 iulie, iar primarul Felix Borcean va câştiga un salariu de bază de 9.425 de lei. Edilul a anunţat însă că vor urma concedieri pentru că bugetul local nu poate suporta aceste majorări. Din cei 170 de angajaţi ai Primăriei Caransebeş, ar putea să mai rămână aproximativ 100. – Stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here