Acasă Politic Efort comun transpartinic în sprijinul copiilor

Efort comun transpartinic în sprijinul copiilor

DISTRIBUIȚI

Modificările au fost propuse la Legea privind Programul pentru Școli al României (Laptele și Cornul) de deputatul Cătălin Teniță (USR) a fost aprobat în unanimitate de membrii Comisiei pentru învățământa Camerei Deputaților.

Printre altele, sunt avute în vedere creșterea de la 3 la 5 porții, săptămânal, pentru lapte și produsele lactate, a celor de legume și fructe – de la 2 la 5 porții/săptămânal, asigurarea de produse pentru copiii cu intoleranță la glucoză, oferirea produselor de panificație la cel mult 24 de ore de la fabricare.

Pentru încurajarea și susținerea micilor producători locali, modificările avute în vedere vizează și organizarea licitațiilor pe loturi de mai mică extindere geografică și separarea tipurilor de produse/servicii achiziționate), achiziții pe lanțul scurt și decontarea în timp util, indexarea cu rata inflației în situațiile în care furnizorii nu se prezintă la licitații și monitorizarea programului în regim de date deschise. Concomitent, Cătălin Teniță propune educarea copiilor pentru o alimentație sănătoasă și evitarea risipei alimentare.

Propunerile au fost votate în unanimitate și de membrii Comisiei pentru învățământ din Senat, ceea ce l-a făcut pe parlamentarul USR să afirme că ”este un efort comun transpartinic, cu toții au dat un vot foarte important pentru îmbunătățirea unui program de alimentație școlară esențial în minima bunăstare a multor copii. Mergem mai departe, cu speranță!” și că ”pe anumite teme suntem echipa României și jucăm pentru România. Împreună”.

Din 2017, România este participantă în Programul pentru școli al Uniunii Europene, susținut din fonduri europene nerambursabile și din bugetul de stat. În anul școlar care tocmai a început, aproape 1,9 milioane de copii (1.885.225) primesc lapte, corn și fructe la școală.

În prezent un copil primește zilnic, la școală, doar cornul, lapte sau produse lactate – de trei  ori/e săptămână, legume sau fructe – de două ori/săptămână, dar produsele oferite nu sunt întotdeauna proaspete și diversificate și nu acoperă suficient din necesarul zilnic de elemente nutritive necesare unui copil.

În anul școlar 2020-2021, doar o treime dintre preşcolari și elevi au beneficiat de de măsuri educative care să promoveze obiceiuri alimentare sănătoase.

În anul școlar 2022-2023, de programul ”Laptele și Cornul” beneficiază 1.885.225 de preșcolari și elevi din învățământul preuniversitar ( în scădere de la 1.903.851 câți au fost în anul școlar anterior), 2648 dintre aceștia sunt copii refugiați din Ucraina.

Bugetul alocat implementării Programului pentru școli al României este de 562.850.883 lei (în creștere de la 501.553.278 lei, în anul școlar 2021-2022) echivalentul a 113.730.224,89 euro, din care aproape 86 de milioane lei (17,3 milioane euro) din partea Uniunii Europene și 476,9 milioane lei  (96,3 milioane) – contribuția națională.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here