Elevii din învățământul primar şi gimnazial vor beneficia şi în anul şcolar 2016 – 2017 de Programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli, finanțat din fonduri europene și naționale, potrivit unei hotărâri adoptate de Executiv.
Actul normativ stabilește tipul de fructe distribuite, perioada şi frecvenţa de distribuție, limita valorii zilnice/elev, măsurile adiacente distribuției de fructe, bugetul alocat, precum şi modalitatea de implementare efectivă şi de gestionare la nivelul administrației publice, în cadrul Programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în școli în anul școlar 2016 – 2017. Programul va fi implementat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, alături de consiliile județene şi consiliile locale ale sectoarelor municipiului București.
Vor fi acordate gratuit mere, în limita aceleași valori de 0,37 lei/elev, ca şi în anul precedent, pentru o perioadă de maximum 88 de zile de școlarizare. Conform datelor comunicate de Ministerul Educației Naţionale și Cercetării Științifice, în acest an vor beneficia aproximativ 1.760.000 de elevi din clasele pregătitoare şi clasele I-VIII din învățământul public şi privat autorizat/acreditat.
Hotărârea mai stabilește şi unele măsuri adiacente distribuției de mere, care susțin încurajarea alimentației sănătoase pentru elevi, precum organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole, la staţiuni de cercetare pomicolă/legumicolă, la zilele recoltei, expoziții, târguri sau alte evenimente şi/sau activităţi similare, organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe şi/sau legume, inclusiv degustarea de fructe şi/sau legume, cu acordarea de premii, precum şi organizarea de activități de grădinărit la nivelul școlii, organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe şi legume sau de activități educative practice.
Fondurile UE alocate României pentru acest an şcolar sunt de 6.869.985 euro, iar rata de cofinanţare este de 89%. Măsurile adiacente distribuţiei de fructe sunt eligibile pentru sprijinul financiar al Uniunii Europene şi trebuie să se încadreze valoric în limita a 15% din alocarea finală a fiecărui stat membru. Astfel, bugetul total al programului este de aproximativ 66 milioane lei, din care 31,6 milioane lei provenite din fonduri UE şi 34,4 milioane lei reprezintă co-finanţare publică şi cheltuieli, altele decât cele eligibile.
Programul Uniunii Europene de încurajare a consumului de fructe în şcoli este implementat în România începând din anul 2009 – 2010, în conformitate cu prevederile OUG nr. 24/2010 privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli, cu modificările şi completările ulterioare.- foto: kidsnews.ro