Romfilatelia aduce în atenția publicului larg, a colecționarilor, a iubitorilor culturii române, o personalitate recunoscută la nivel mondial, argeșeanul Urmuz. Precursor al suprarealismului, Demetru Dem. Demetrescu–Buzău, cunoscut cu numele de Urmuz, este ilustrat pe 2 timbre cu valorile nominale de 2,30 lei și 19,50 lei, care redau portretul acestuia în variante diferite, realizate de graficienii Harley Liao din Taiwan și Jorge Luis Cabrera Garcia din Cuba.
Noua emisiune intitulată ”Anul Urmuz în Argeș” va intra în circulație vineri, 17 martie a.c., având ștampila plicului prima zi din Curtea de Argeș, localitatea în care s-a născut artistul în anul 1883, chiar în ziua lansării emisiunii de mărci poștale.
Fire rebelă, boemă și bizară, ca și literatura pe care a scris-o, Urmuz a lăsat posterității nu doar cele nouă piese adunate de Sașa Pană într-un volum, în 1930, intitulat ”Pagini bizare”, ci și încărcătura întreagă a credinței lui că omul trebuie să-și dedice viața făuririi operelor de artă.
Pasionat de muzică și de Jules Verne, a compus mult și a scris puțin. Partiturile nu se mai găsesc, dar opera sa, cu toate bizareriile ei la prima vedere, este cunoscută în lumea întreagă și continuă să inspire și să fascineze.
Este considerat precursor al tuturor mişcărilor avangardiste ale secolului XX, după al Doilea Război Mondial și a fost promovat şi tradus în Franţa de însuşi Eugen Ionescu, care şi l-a asumat ca model.
„Urmuz e un scriitor european, un mare cap de serie. Şi apoi, ultima concluzie e tocmai aceea că despre Urmuz, cel mai singur între singuri, abia trebuie să stăm de vorbă.”, spunea George Pruteanu.
La realizarea acestei emisiuni filatelice au contribuit, cu sprijin documentar și fotografic. academicianul Gheorghe Păun și CJ Argeș.
[…] Afla mai multe despre aceasta stire [CLICK AIC] […]
[…] Romfilatelia aduce în atenția publicului larg, a colecționarilor, a iubitorilor culturii române, o personalitate recunoscută la nivel mondial, argeșeanul Urmuz. Precursor al suprarealismului, Demetru Dem. Demetrescu–Buzău, cunoscut cu numele de Urmuz, este ilustrat pe 2 timbre cu valorile nominale de 2,30 lei și 19,50 lei, care redau portretul acestuia în variante diferite, realizate de graficienii […] Citeste mai mult […]