Acasă Economie ESTE ÎN CURS DE CONSTITUIRE AGENȚIA NAȚIONALĂ DE ACHIZIȚII PUBLICE

ESTE ÎN CURS DE CONSTITUIRE AGENȚIA NAȚIONALĂ DE ACHIZIȚII PUBLICE

DISTRIBUIȚI

Stock chartEste în curs de constituire Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP), în urma unificării ANRMAP (Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice) și UCVAP (Unitatea pentru Coordonarea și Verificarea Achizițiilor Publice), care va avea ca scop coordonarea și implementarea măsurilor Strategiei naționale în domeniul achizițiilor publice.

Timp de 90 de zile, până când apar normele metodologice, ANRMAP și UCVAP funcționează pe baza legislațiilor proprii.

Se încearcă transpunerea directivelor europene în domeniul achizițiilor publice și va exista o perioadă de cel puțin trei ani de monitorizare în implementare. Vor fi patru legi de transpunere a celor trei directive. Regulile vor fi similare în ceea ce privește achizițiile clasice și cele sectoriale și nu vor fi schimbări majore pe partea de concesiuni, doar că acestea capătă o identitate proprie și corelat cu aceasta, și urmează să se stabilească cum vor fi definite parteneriatele publice-private, care să fie supuse tot legislației achizițiilor publice.

Cele patru legi vor fi prezentate la începutul lunii iulie spre primă lecturare, apoi va urma dezbaterea publică, vor fi toate etapele prevăzute de legislație, pentru ca începând din ianuarie anul următor să fie aplicabile, după cum explică Eduard Badea, expert în achiziții publice. El a adăugat că nu este vorba de o schimbare radicală, dar că vor apărea niște elemente în plus, cum ar fi subcriteriul costului, pe lângă prețul cel mai scăzut, care este diferit deoarece implică mai multe elemente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here