Acasă Social Eurobarometru: 44% dintre europeni vor pace și stabilitate. Românii doar 32%

Eurobarometru: 44% dintre europeni vor pace și stabilitate. Românii doar 32%

DISTRIBUIȚI
Blurred crowd of unrecognizable at the street

Cel mai recent Eurobarometru arată cel mai înalt nivel de încredere în Uniunea Europeană din 2007 și cel mai mare sprijin acordat vreodată monedei euro. Sondajul arată, de asemenea, că europenii au o viziune mai optimistă cu privire la viitor.

Încrederea în UE se află la cel mai înalt nivel din ultimii 17 ani

51% dintre europeni tind să aibă încredere în UE, acesta fiind cel mai ridicat nivel al rezultatelor din 2007 până în prezent. Încrederea în UE este cea mai ridicată în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani (59 %). 51 % dintre europeni au declarat că au încredere în Comisia Europeană, ceea ce constituie un alt record în ultimii 17 ani.

Aproape trei sferturi dintre respondenți (74%) afirmă că se simt cetățeni ai UE, cel mai ridicat nivel din peste două decenii. În plus, mai mult de șase din zece cetățeni UE (61 %) sunt de asemenea optimiști cu privire la viitorul UE.

În același timp, 44% dintre cetățenii UE continuă să aibă o imagine pozitivă despre UE, în timp ce 38% au o imagine neutră, iar 17 % au o imagine negativă despre UE.

De asemenea, s-au înregistrat tendințe pozitive în majoritatea țărilor implicate în procesul de aderare care au făcut obiectul sondajului. Majoritatea cetățenilor tind să aibă încredere în UE*: Albania (81 %), Muntenegru (75 %), Kosovo (70 %), Georgia (58 %), Macedonia de Nord și Bosnia și Herțegovina (56 % fiecare) și Moldova (52 %). În Turcia, 42 % (cu patru puncte procentuale mai mult decât sondajul anterior) tind să aibă încredere în UE, iar în Serbia 38 % (+ 2 puncte procentuale). 38 % dintre respondenții din Regatul Unit (+ 6 puncte procentuale) împărtășesc, de asemenea, această opinie.

Aproape șapte din zece respondenți (69 %) sunt de acord că UE dispune de competențe și instrumente suficiente pentru a apăra interesele economice ale Europei în economia mondială. În mod similar, 69 % sunt de acord că Uniunea Europeană este o oază de stabilitate într-o lume aflată în criză.

Potrivit europenilor, securitatea și apărarea (33 %) ar trebui să fie principalul domeniu prioritar pentru acțiunea UE pe termen mediu, urmate de migrație (29 %), economie (28 %), climă și mediu (28 %) și sănătate (27 %). În același timp, 44 % din totalul cetățenilor consideră că asigurarea păcii și stabilității va avea cel mai mare impact pozitiv asupra vieții lor pe termen scurt, urmată de asigurarea aprovizionării cu alimente, servicii medicale și produse industriale în UE și gestionarea migrației (ambele 27 %). În ceea ce privește domeniile specifice de acțiune ale UE în sectorul curat, europenii consideră că UE ar trebui să acorde prioritate energiei din surse regenerabile (38 %), urmată de investițiile în agricultura durabilă (31 %), de infrastructura energetică (28 %) și de investițiile în tehnologii curate (28 %).

Sprijin istoric ridicat pentru moneda euro și optimism din ce în ce mai mare cu privire la economie

Sondajul Eurobarometru a înregistrat cel mai mare sprijin din istorie pentru moneda comună, atât în UE în ansamblu (74 %), cât și în zona euro (81 %). În ceea ce privește percepția asupra situației economiei europene, 48 % dintre europeni (în creștere cu un punct din primăvara anului 2024) o consideră bună, în timp ce 43 % (în creștere cu două puncte) o consideră slabă. Percepția asupra situației economiei europene s-a îmbunătățit constant din toamna anului 2019. Numeroși cetățeni (49 %) consideră că situația economică europeană va rămâne stabilă în următoarele 12 luni.

Continuarea sprijinului pentru măsurile luate de UE ca răspuns la războiul din Ucraina

În fața războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, aproape nouă europeni din zece (87 %) sunt de acord cu furnizarea de sprijin umanitar persoanelor afectate de război. 71 % dintre cetățenii UE susțin sancțiunile economice împotriva guvernului, întreprinderilor și persoanelor fizice ruse, iar 68 % sunt în favoarea acordării de sprijin financiar Ucrainei. Șase cetățeni din zece sunt pentru acordarea de către UE a statutului de țară candidată Ucrainei și 58% sunt de acord cu finanțarea de către UE a achiziționării și furnizării de echipamente militare pentru Ucraina.

Războiul din Ucraina continuă să fie considerat cea mai importantă problemă la nivelul UE (31 %) din cele 15 puncte din listă (urmat de imigrație la 28 % și de situația internațională la 22 %), în timp ce 76 % dintre respondenții europeni sunt de acord că invadarea Ucrainei de către Rusia reprezintă o amenințare la adresa securității UE.

Interesant de remarcat că în timp ce 44% dintre europeni consideră ca prioritară asigurarea păcii și stabilității, în România declară acest lucru 32% dintre cei intervievați.

Sondajul Eurobarometru standard 102 (din toamna anului 2024) a fost realizat în perioada 10 octombrie – 5 noiembrie 2024 în cele 27 de state membre. Per ansamblu, au fost intervievați direct 26.525 de cetățeni ai UE. De asemenea, au fost realizate interviuri în nouă țări candidate și potențial candidate (toate, cu excepția Ucrainei) și în Regatul Unit.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here