Acasă Social Eurobarometru/ 70% dintre europeni cred că există corupție în instituțiile publice naționale

Eurobarometru/ 70% dintre europeni cred că există corupție în instituțiile publice naționale

DISTRIBUIȚI

Comisia Europeană publică rezultatele celui mai recent sondaj Eurobarometru special privind corupția. Conform sondajului, corupția este inacceptabilă pentru o majoritate considerabilă a europenilor (69%). Puțin peste șapte din zece europeni cred că, în țara lor, corupția este larg răspândită și că există corupție în instituțiile publice naționale (70%), dar și în rândul partidelor politice și al politicienilor (53 %).

Raportul pentru România este disponibil aici

Din 2013, proporția respondenților care consideră corupția ca fiind larg răspândită a scăzut în 18 state membre și doar o minoritate a europenilor (26%) consideră că viața de zi cu zi le este afectată de corupție. Deși natura și extinderea corupției variază de la un stat membru la altul, corupția are efecte negative asupra Uniuni Europene în general. Comisia Europeană își intensifică lupta împotriva corupției.

Au fost elaborate norme noi pentru a proteja interesele financiare ale UE împotriva fraudei și a corupției, au fost consolidat procedurile administrative și penale, iar Parchetul European este în curs de înființare. Legislația europeană în alte domenii, precum combaterea spălării banilor și achizițiile publice, include, de asemenea, dispoziții importante împotriva corupției.

În domeniul recuperării activelor, a fost inițiată o nouă legislație pentru a asigura recunoașterea reciprocă a ordinelor de înghețare și de confiscare. Sondajul privind atitudinile publicului față de corupție poate fi consultat online.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × four =