Acasă Politic Eurodeputatul Nicu Ștefănuță cere CJ-urilor să transparentizeze informațiile privind programele ”Cornul și...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță cere CJ-urilor să transparentizeze informațiile privind programele ”Cornul și laptele” și ”Masa caldă în școli”

DISTRIBUIȚI

Europarlamentarul Nicu Stefănuță, cere consiliilor județene să publice informațiile privind stadiile și implementarea programelor “Cornul și laptele” și “O masă caldă în școli”.

Acesta amintește că, de-a lungul timpului, au existat probleme (legate de calitatea sau diversitatea produselor, condițiile de depozitare și organizarea licitațiilor) în desfășurarea programului, semnalate deopotrivă de elevi, profesori, reprezentanți ai autorităților locale și identificate atât de cercetători prin rapoarte și analize. În ultimii ani, din cauza complexității procedurilor de licitație publică, a tergiversării reglementării programului și a neprezentării firmelor la licitații, mulți copii au rămas fără corn și lapte sau au primit produsele abia din a doua jumătate a anului școlar.

Deputatul european sugerează Guvernului creșterea sumei pentru porția zilnică a copiilor, simplificarea procedurilor licitațiilor publice și reglementarea posibilității de a organiza licitații multianuale, diversificarea alimentelor și introducerea unei obligativități de alternare a fructelor și legumelor oferite, începerea unor programe pentru dotarea unităților de învățământ cu frigidere, spații frigorifice și spații de depozitare, extinderea treptată a programului și în învățământul liceal, încurajarea descentralizării achizițiilor publice și dezvoltarea complementară a programului Cornul și laptele cu Programul Național Masă Sănătoasă.

Raportul de evaluare al Comisiei Europene a Programului pentru școli al României din 2023  arată că 7% din școli raportează probleme în privința distribuirii produselor, dar 20% se confruntă cu probleme de depozitare a produselor distribuite.

În prezent, Programul pentru școli al României este reglementat prin HG nr. 652/2023, hotărârea reglementând atât aprobarea programului în perioada 2023-2029, cât și a bugetului pentru implementarea în anul școlar 2023-2024. Limita valorică zilnică/elev (preșcolar) este de 0,70 lei pentru porția de fructe și legume, 1,11 lei pentru porția de lapte de consum și produse lactate și 0,65 lei pentru porția de produse de panificație. În anul școlar 2023-2024, de program beneficiază 1,9 milioane de preșcolari și elevi, fondurile provenind atât din fonduri europene, cât și din fonduri naționale.

2 COMENTARII

  1. […] Europarlamentarul Nicu Stefănuță, cere consiliilor județene să publice informațiile privind stadiile și implementarea programelor “Cornul și laptele” și “O masă caldă în școli”. Acesta amintește că, de-a lungul timpului, au existat probleme (legate de calitatea sau diversitatea produselor, condițiile de depozitare și organizarea licitațiilor) în desfășurarea programului, semnalate deopotrivă de elevi, profesori, reprezentanți ai autorităților […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here