În timp ce SUA se confruntă cu probleme în aprovizionarea cu carne din cauza pandemiei de coronavirus care a impus închiderea abatoarelor, Europa se confruntă cu un surplus de carne ca urmare a preocupărilor privind sănătatea şi impactul asupra mediului, la care s-au adăugat închiderea restaurantelor, anularea festivalurilor şi meciurilor de fotbal, transmite Bloomberg.
Mesele în oraşe sunt cruciale pentru industria cărnii, iar evenimente precum festivalul Oktoberfest şi pieţele de Crăciun sunt responsabile pentru jumătate din cei aproape şapte milioane de cârnaţi pe care angrosistului britanic The Sausage Man îi vinde în fiecare an.
Departamentul american al Agriculturii (USDA) estimează că în acest an cererea de carne de porc în Uniunea Europeană va scădea cu 0,6% până la 20,3 milioane tone, cea mai scăzută valoare din ultimii şapte ani, iar consumul de carne de vită şi pasăre va coborî la cel mai scăzut nivel din ultimii ani.
„Sperăm şi aşteptăm pentru o redeschidere în Europa astfel încât oamenii să poată merge să ia masa în oraş. Vindem în continuare mai mult în retail. Dar asta nu a recuperat pierderile din sectorul de food-service”, a subliniat Jais Valeur, directorul general de la Danish Crown Group, cel mai mare procesator de carne din Europa.
Deşi există o cerere bună pentru carne tocată, care să fie gătită acasă, vânzările pe segmentul high-end sunt modeste. În special pentru carnea de vită, bucăţile de calitate se acumulează în congelatoare, ceea ce înseamnă că supra-oferta ar putea dura şi după ce carantina se va încheia.
„Această situaţie nu se va rezolva foarte rapid. Vedem semne că are loc o scădere a consumului total de carne”, a spus Jais Valeur.
Pandemia de Covid-19 a lovit sectorul cărnii într-un moment în care unii consumatori mănâncă mai puţină carne ca urmare a preocupărilor cu privire la contribuţia sectorului la despădurire şi emisiile de CO2 iar dietele vegane devin din ce în ce mai populare. De exemplu, Germania, ţară renumită pentru cârnaţii săi, a devenit un paradis al vegetarienilor, 63% dintre rezidenţi fiind interesaţi să reducă consumul de carne, potrivit USDA. În plus, Uniunea Europeană vrea să promoveze consumul de insecte şi alge ca alternative la proteinele din carne.
Argentina, un mare exportator mondial de carne de vită, a văzut cum livrările de produse de calitate spre Europa au scăzut din cauză că restaurantele, unii din cei mai importanţi clienţi, au fost închise. „Vânzările spre Europa sunt practic paralizate. Există doar livrări ocazionale”, spune Miguel Schiariti, preşedintele Asociaţiei producătorilor carne de vită din Argentina.
Preţurile la carnea de porc în Europa, care au fost stimulate de creşterea exporturilor către China, au început acum să scadă, astfel că preţurile la carcasa de porc în Franţa şi Germania sunt la cel mai redus nivel din ultimele 12 luni. Lucrurile au devenit atât de rele încât UE a propus să ajute la finanţarea depozitării produselor precum carnea de vită şi miel pentru a ajuta piaţa.
În Olanda, cererea pentru viţei de lapte a scăzut, spune Frans van Dongen, responsabil cu afacerile internaţionale la grupul olandez de carne COV. Carnea se îndreaptă în mod normal spre restaurantele selecte din Italia sau magazinele de kebab din Germania, care toate au suferit din cauza carantinei.
Federaţia franceză de specialităţi de carne FICT estimează că veniturile membrilor săi au scăzut cu 30% în medie de la începutul pandemiei. Mai puţini turişti care cumpără mezeluri franţuzeşti ar putea să reducă vânzările chiar şi după ridicarea interdicţiilor, iar declinul economiei ar puteae reduce cheltuielile consumatorilor.
„Avem nevoie de mai mult timp pentru a reveni la situaţia de dinaintea crizei” spune preşedintele FICT, Bernard Vallat.