Pentru a evita ca toată presiunea să fie pusă pe statele aflate în prima linie, așa cum este România, europarlamentarul Victor Negrescu a cerut în plenul Parlamentului European crearea unui mecanism european de tranzit pentru grânele ucrainene, de la producător la consumatorul final din țările în curs de dezvoltare.
Reprezentantul României în Parlamentul European a evidențiat faptul că un astfel de mecanism ar asigura o supraveghere mai bună a transportului și ar putea fi, astfel, evitată specula cu produse agricole.
”Grânele trebuie să ajungă acolo unde este nevoie de ele, nu să fie oprite pe drum de traderi lacomi. Uniunea Europeană trebuie să fie implicată și să finanțeze monitorizarea produselor, transportul, calitatea grânelor, operațiunile comerciale și de export în integralitate, oferind în același timp statelor din prima linie finanțare pentru activitățile de transport și sprijinirea fermierilor locali. Avem nevoie de solidaritate din partea Europei cu țările frontaliere!” a cerut europarlamentarul Victor Negrescu.
Alianța pentru Agricultură și Cooperare a dat publicității în cursul zilei de marți o scrisoare deschisă adresată decidenților politici din România și UE, prin care solicită prelungirea interdicției pentru importurile de cereale din Ucraina și după 15 septembrie 2023.
”Având în vedere că România, împreună cu Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia, au făcut compromisuri extraordinare pentru a se evita ,,amenințările la adresa securității alimentare a lumii” și totodată pentru a oferi sprijin fermierilor ucraineni, aflați în momente atât de grele din cauza războiului, prin facilitarea exporturile agricole ale Ucrainei, România a avut doar de pierdut, deoarece 95% din produsele agricole ieșite din Ucraina au rămas în U.E. creând grave perturbări ale pieței.
Creșterea cantităților de cereale și semințe oleaginoase origine Ucraina, care sunt importate sau tranzitează teritoriile statelor membre vecine Ucrainei, exercită presiuni asupra prețurilor produselor agricole din statele în cauză, în mod special România, saturează capacitățile de stocare și lanțurile logistice de transport și afectează viabilitatea economică a fermierilor, cauzând pierderi importante, deoarece au fost puși în situația extrem de complicată de a-și valorifica produsele la prețuri mai mici decât costurile de producție (cheltuieli cu inputurile, carburanți, forța de muncă etc..).
România s-a sacrificat și a facilitat importul și tranzitul la nivelul UE a 65% din produsele agricole de origine Ucraina, care cumulat cu efectele indirecte, respectiv creșterea substanțială a prețurilor inputurilor, a dus ca în prezent cca 45% din fermierii noștri să fie în imposibilitatea de a-și achita datoriile pentru inputuri și rate scadente în septembrie, respectiv octombrie 2023, din cauza prețurilor foarte mici încasate pe produsele agricole (grâu, orz, rapiță, floarea soarelui și porumb), care nu au acoperit costurile de producție foarte mari, cauzate de efecte indirecte.
Au crescut cantitățile importate/tranzitate pentru că nu au fost mijloace de supraveghere și control. Forțarea să se dubleze cantitățile ,,tranzitate lunar, pe mare”, până la 4 milioane tone va crea un haos și mai mare, o prăbușire a prețurilor și colaps/faliment pentru foarte mulți fermieri din România”, se arată în scrisoare agricultorilor români.
[…] Afla mai multe despre aceasta stire [CLICK AIC] […]
[…] Pentru a evita ca toată presiunea să fie pusă pe statele aflate în prima linie, așa cum este România, europarlamentarul Victor Negrescu a cerut în plenul Parlamentului European crearea unui mecanism european de tranzit pentru grânele ucrainene, de la producător la consumatorul final din țările în curs de dezvoltare. Reprezentantul României în Parlamentul European a […] Citeste mai mult […]