Acasă Anchete EUROPOL – Tendințele terorismului în UE

EUROPOL – Tendințele terorismului în UE

DISTRIBUIȚI

Teroriştii continuă să-şi adapteze metodele şi naraţiunile pentru a exploata evenimentele globale, tehnologia digitală şi vulnerabilităţile societăţii. Raportul UE privind situația și tendințele terorismului (EU TE-SAT) 2024 , publicat Europol, oferă o imagine de ansamblu detaliată a peisajului terorismului în evoluție în Uniunea Europeană în 2023.

Tensiuni geopolitice care amplifică narațiunile teroriste

Atacul Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului și răspunsul militar ulterior din Gaza au declanșat reacții globale. Hamas a împărtășit pe scară largă propaganda de la atacul inițial pentru a mobiliza grupurile jihadiste la nivel global. Grupurile teroriste au folosit numărul mare de victime civile pentru a dezvolta propagandă, a radicaliza indivizii și a intensifica apelurile la violență. Hamas a folosit criza pentru a asigura finanțare prin transferuri de bani, criptomonede și rețele Hawala. Unele dintre aceste transferuri au venit potențial din UE.

Conflictul și propaganda care decurg din acesta au unificat narațiunile extremiste în grupuri jihadiste, de dreapta, de stânga și anarhiste, declanșând incitarea online la violență, vizând în special interesele evreiești și israeliene din întreaga lume. Acest lucru a amplificat tensiunile antisemite și anti-musulmane în cadrul UE. La nivel regional, confruntările Hezbollah cu Israelul ridică preocupări de securitate ale UE.

Folosirea tinerilor și a noilor tehnologii

Implicarea tinerilor în activități legate de terorism este în creștere. Grupurile teroriste exploatează din ce în ce mai mult platformele online și mediile de jocuri pentru a ajunge la un public mai tânăr. Difuzând conținut precum videoclipuri, muzică și meme-uri, aceste grupuri radicalizează indivizii și îi mobilizează pentru producerea de propagandă, recrutare și chiar atacuri. Mai mult, radicalizarea s-a accelerat. Timpul dintre expunerea inițială la conținut extremist și acțiunea violentă a scăzut semnificativ.

Creșterea retoricii antisemite și anti-musulmane a sporit tensiunile societale, rezultând o polarizare puternică a anumitor grupuri. Între timp, atât jihadiștii, cât și extremiștii de dreapta au folosit conflictul Israel-Hamas pentru a-și promova narațiunile și a inspira acțiuni.

Natura duală a tehnologiei apare atunci când este exploatată de grupuri teroriste, care valorifică progresele în AI și tehnologiile de comunicații criptate pentru a-și continua operațiunile. Deepfake-urile generate de AI sunt folosite pentru propagandă și dezinformare, în timp ce aplicațiile de mesagerie criptată oferă canale de comunicare sigure pentru planificare și recrutare. Inovația a fost folosită pentru armament, armele de foc, imprimatele 3D devenind mai populare, în special în rândul extremiștilor de dreapta.

Terorismul jihadist: o amenințare continuă și letală

Terorismul jihadist rămâne cea mai importantă amenințare la adresa securității UE. În 2023, 5 din cele 14 tentative de atacuri jihadiste au fost finalizate. Toate acestea au fost realizate de actori singuratici, evidențiind provocările de prevenire a atacurilor de către indivizi izolați. În plus, acești așa-numiți actori singuri sunt bine conectați prin intermediul comunităților online. Cele mai multe atacuri au folosit arme precum cuțite și arme de foc, autorii fiind adesea radicalizați online. Propaganda jihadistă a continuat să exploateze diviziunile din societate și evenimentele geopolitice, cum ar fi atacul Hamas din octombrie 2023 asupra Israelului, pentru a recruta și radicaliza indivizi.

Grupurile teroriste folosesc, de asemenea, comunicațiile criptate și rețelele sociale pentru a se sustrage de la detecție, continuând în același timp să difuzeze propagandă care vizează persoanele vulnerabile. Tinerii sunt din ce în ce mai implicați în producerea și diseminarea propagandei pe rețelele online. 334 de persoane au fost arestate pentru infracțiuni legate de jihadism, tinerii reprezentând o proporție tot mai mare din totalul arestărilor. Unitățile de detenție rămân puncte fierbinți pentru radicalizare, unii deținuți încercând să-i recruteze pe alții. Deținuții eliberați continuă să prezinte un potențial risc de securitate.

Terorismul de dreapta: exploatarea instrumentelor digitale

În timp ce doar două atacuri teroriste de dreapta au avut loc în 2023 și ambele au fost dejucate, amenințarea ideologică și operațională reprezentată rămâne semnificativă. Extremiștii de dreapta, în special persoanele mai tinere, sunt din ce în ce mai activi în comunitățile online, produc propagandă, incită la violență și experimentează cu tehnologii precum imprimarea 3D pentru a crea arme.

Platformele online sunt folosite pentru răspândirea propagandei, recrutarea altor persoane și partajarea instrucțiunilor de fabricare a armelor, cu un interes semnificativ pentru armele de foc imprimate 3D. Arestările au inclus tineri care au fost radicalizați online și implicați în atacuri de incitare și planificare. Narațiuni precum ecofascismul și retorica antisistemului au câștigat proeminență, combinând preocupările de mediu cu ideologia extremistă.

Terorismul de stânga și separatist: activități persistente

Terorismul de stânga și anarhist a reprezentat 32 de atacuri în 2023, vizând în mare parte proprietățile și infrastructura critică. Grupurile separatiste au fost responsabile pentru majoritatea atacurilor finalizate. Aceste grupuri își aliniază adesea activitățile cu nemulțumirile socio-politice, cum ar fi mișcările anticapitaliste și ecologiste.

Actorii de stânga au vizat clădiri guvernamentale, instituții financiare și afaceri. Sprijinul pentru anarhiștii întemnițați a rămas un catalizator al actelor violente, la fel ca și sentimentele mai largi anti-statale. Grupurile etno-naționaliste au rămas active, concentrându-se adesea pe independența regională.

În 2023, în 22 de state din UE, au fost arestate pentru terorism 426 de persoane, în creștere față de 2022 (380) și 2021 (388). Mai mult de jumătate din arestări au avut loc în Spania (84), Franța (78), Belgia (75) și Germania (51).

Majoritatea arestărilor au fost pentru terorism jihadist (334), 26 de arestări pentru terorism de dreapta, 14 arestări pentru terorism de stânga și anarhist.

Pentru terorism etno-naționalist și separatist au fost făcute 25 de arestări. Numărul de arestări legate de alte tipuri de terorism a scăzut la 18, față de 26 în 2022. Pentru nouă cazuri, nu a fost precizat tipul de terorism.

Cele trei cauze principale de arestare au fost apartenența la o organizație teroristă (120), urmată de planificarea sau pregătirea unui atac (65) și finanțarea terorismului (42).

Cei arestați erau preponderent tineri, bărbați și cetățeni ai UE. 85% dintre cei arestați au fost bărbați (351).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here