Acasă Interne Exercițiu internațional de intervenție, organizat în România

Exercițiu internațional de intervenție, organizat în România

DISTRIBUIȚI

Poliția Română, prin Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, și Jandarmeria Română au organizat, ieri, un exercițiu internațional, în județul Giurgiu. Acesta s-a desfășurat fără evenimente deosebite și a vizat verificarea modului în care polițiștii și jandarmii din unitățile speciale de intervenție naționale și europene intervin pentru gestionarea unei situații de criză transfrontalieră, privind luarea de ostatici.

La data de 10 octombrie a.c., în intervalul orar 9.00 – 13.00, în localitatea Daia, județul Giurgiu, s-a desfășurat un exercițiu privind modul în care polițiștii și jandarmii din unitățile speciale de intervenție naționale și europene intervin pentru gestionarea unei situații de criză transfrontalieră, în domeniul ordinii publice, privind luarea de ostatici.  În exercițiu au fost angrenați polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, Centrul Operațional), jandarmi ai Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, precum și luptători ai EKAM Grecia, EAO Cipru și SUCT Bulgaria.

Exercițiul s-a desfășurat fără evenimente deosebite, iar principala concluzie a fost că unitățile speciale de intervenție române sunt pregătite să acționeze în cazul unor situații de criză transfrontalieră, în domeniul ordinii publice. Aspectele constate și propunerile pentru îmbunătățirea intervenției au fost dezbătute de specialiștii implicați și vor sta la baza pregătirii polițiștilor din cadrul unităților speciale de intervenție și de suport operativ.

Aceast exercițiu a făcut parte din cel organizat la nivel european – Atlas Common Challenge (ACC II). Activitățile s-au desfășurat concomitent pe teritoriul a șapte state, în cadrul a șapte evenimente diferite.

Unitățile speciale de intervenție naționale ale statelor au fost sprijinite în cadrul acțiunilor desfășurate de către structurile similare din țările vecine sau apropiate ca poziționare geografică.

În domeniul cooperării internaționale privind intervenția în situații de criză, la nivelul Uniunii Europene a fost adoptată, în completarea prevederilor Convenției PRUM, Decizia 617/2008/JAI.

Această decizie reglementează posibilitatea cooperării între unitățile speciale de intervenție ale Grupului ATLAS – Special Intervention Units (SIU), în situații de criză majoră, prin sprijin reciproc constând în: armament și echipamente speciale, experți și resursă umană specializată (luptători).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here