Coaliţia guvernamentală ia în calcul toate scenariile negative sau pozitive pe care le-ar putea induce prevederile legii salarizării unitare, odată cu intrarea ei treptată în vigoare, scrie Stiripesurse.ro.
Pericolul intrării în stare de neplată a salariilor şi pensiilor în a doua jumătate acestui an nu a dispărut şi se poate accentua anul viitor, odată cu creşterea treptată a indemnizaţiilor a diverselor categorii de personal bugetar. Noul guvern are în calcul mai multe variante de acţiune, unele dintre ele putând însă provoca un adevărat cutremur în spaţiul public.
La Ministerul Muncii e fierbere mare. Se lucrează la viitoarea lege a pensiilor, care ar trebuie să fie gata adoptată în lua octombrie a acestui an. Cel puţin aşa susţin surse social-democrate, iar modificările care vor fi aduse pentru uniformizarea acestui sistem merg mână în mână cu efectele legii salarizării unice. Această lege a creat deja efecte prin creşterea pensiilor speciale şi a indemnizaţiilor foştilor parlamentari, corelate direct la valoarea salariilor majorate pentru categoriile beneficiare, împovărând astfel bugetul de pensii sau cel de stat după caz, cu sume aproape duble de plată pentru foştii aleşi, magistraţi, funcţionari publici, aviatori şi ex-militari trecuţi de vârsta de pensionare. Eliminarea, la cererea expresă a liderului PSD, Liviu Dragnea, a prevederii prin care aceste forme de pensii erau îngheţate la nivelul stabilit înainte de intrarea în vigoare a noii legi a salarizării unitare, a provocat bătăi de cap suplimentare guvernului.
Pensiile speciale vor fi eliminate
Cu răul deja făcut de propriul lider de partid, miniştrii pesedişti caută soluţiile prin care să limiteze daunele, în aşa fel încât să nu ajună la scenariul nedorit al intrării în incapacitate de plată. ”În noua lege a pensiilor, actualele pensii speciale vor fi eliminate. Nu ne putem permite să menţinem această discriminare faţă de ceilalţi beneficiari ai sistemului de pensii, contributori la stat”, susţin sursele citate.
Totuşi, dacă se va ajunge la transpunerea acestor intenţii în actuala legislaţie, actualii beneficiari ai sistemului de pensii şi indemnizaţii speciale nu vor fi afectaţi şi-şi vor încasa în continuare banii.
”Nicio lege nu are caracter retroactiv. Nu vrem să repetăm situaţia din timpul guvernării Boc când, după îngheţarea pensiilor şi salariilor, mii de oameni şi-au recâştigat drepturile în instanţă”, au explicat sursele citate. Chiar şi aşa, s-ar obţine numai o mică economie faţă de cheltuielile uriaşe care se anunţă cu pensiile şi salariile pentru anul viitor. Drept urmare, guvernanţii îşi pun speranţele în noile taxe şi forme de plată a contribuţiilor angajaţilor şi companiilor la stat – de la sistemul de inversiune fiscală prin care o parte din aceste contribuţii se mută de la angajator la angajat, noi măsuri de combatere a evaziunii fiscale, până la o formă hibridă, în trepte, a impozitului pe profit, combinat cu cifra de afaceri, în funcţie de domeniul de activitate. ”Salariaţii vor deveni mai cumpăniţi cu propriile cheltuieli şi propriul consum când vor avea de plată la finele anului valoarea a două salarii drept contribuţii la stat, iar companiile vor fi nevoite să scoată sume semnificative din zona cheltuielilor administrative induse până acum artificial pentru a scăpa de efectul sistemului actual al impozitului pe profit”, apreciază aceleaşi surse.
Cum însă între calculele pe hârtie şi adevărata situaţie pe teren e mai mereu diferenţă mare, adevărata soluţie de rezervă pentru noul guvern o constituie Ministerul Finanţelor şi buffer-ul de la Trezorerie, fondul pe care îl gestionează şi care permite autorităţilor să se împrumute la ce preţ şi când vor. – mai multe pe Stiripesurse.ro