Acasă Politic Expert Forum cere oprirea alocărilor suplimentare pentru finanțarea subvențiilor politice

Expert Forum cere oprirea alocărilor suplimentare pentru finanțarea subvențiilor politice

DISTRIBUIȚI

Expert Forum a transmis o scrisoare către Guvern, liderii alianței aflate la guvernare și către președintele Autorității Electorale Permanente, alături de alte organizații neguvernamentale și peste 700 de cetățeni care au susținut petiția online, prin care solicită oprirea alocărilor suplimentare pentru finanțarea subvențiilor politice.

”Către domnul Nicolae Ionel Ciucă, Prim Ministru/Președintele PNL, Domnul Marcel Ciolacu, Președintele PSD, Domnul Kelemen Hunor, Președintele UDMR, Domnul Constantin Florin Mitulețu Buică, Președintele Autorității Electorale Permanente

Stimați domni,

Semnatarii își exprimă îngrijorarea și protestează cu privire la mărirea sumelor alocate pentru subvenții, prin rectificare bugetară și critică suplimentarea constantă nejustificată a acestor fonduri. La solicitarea Autorității Electorale Permanente, partidele politice au primit 24,4 de milioane de lei în plus față de față de bugetul deja aprobat de 234 de milioane de lei. Bugetul din acest an ar fi cel mai mare din istoria finanțării partidelor din bani publici, în condițiile în care nici măcar nu este an electoral.

Reamintim că anul trecut Guvernul Cîțu a mărit subvențiile tot prin rectificare, pe ascuns, cu 90 de milioane de lei. Alocările suplimentare sunt absurde în contextul în care partidele politice reuşesc să cheltuie doar vreo jumătate din banii pe care îi primesc, iar peste jumătate din ce cheltuie efectiv este pentru publicitate și pentru a se promova în presă, în condiții de transparență foarte redusă.

Datele recente publicate de EFOR arată că subvențiile sunt sursa principală de finanțare a partidelor politice, reprezentând chiar și peste 90% din venituri, iar în 2022 cheltuielile pentru propagandă au crescut semnificativ comparativ cu anul anterior. PSD și PNL au dat în primele șase luni ale anului 75% din bani pentru presă și propagandă. Reamintim că mai multe partide refuză să furnizeze informații legate de contractele încheiate, în ciuda unor decizii ale instanțelor care stabilesc că acestea sunt informații publice; doar USR publică contractele la nivel național. Detalii privind contractele încheiate nu sunt controlate de către AEP, instituție care verifică doar legalitatea cheltuielilor. Cu alte cuvinte, nimeni nu verifică substanța activităților de promovare a partidelor.

Aceste suplimentări vin în contextul în care atât rapoartele naționale de monitorizare, cât și organizațiile internaționale, au atras atenția permanent asupra dezechilibrelor cauzate de subvenții și folosirea lor pentru cumpărarea de publicitate. Astfel, Raportul privind Statul de Drept al Comisiei Europene din 2022 concluzionează că: „Nu există suficientă transparență cu privire la difuzarea conținutului plătit de partidele politice în afara campaniilor electorale, iar accesul la informaţie al jurnaliştilor rămâne deficitar”. De asemenea, raportul Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) din 2019 subliniază potențialul negativ al acestor fonduri, pentru că ele dezechilibrează balanța politică și participarea în procesul electoral. În plus, Consiliul Fiscal a criticat proiectul de rectificare și a subliniat că ”este nevoie de o utilizare cât mai chibzuită a banului public, de o restructurare a aparatului administrativ, de creșterea eficienței cheltuielilor bugetare”.

Solicităm Guvernului și partidelor politice să retragă astfel de inițiative și să oprească creșterile constante ale bugetelor pentru subvenții. De asemenea, solicităm Președintelui Autorității Electorale Permanente să nu mai înainteze astfel de propuneri de suplimentare, deoarece alocarea acestor fonduri nu este justificată și afectează independența și transparența media, precum și echilibrul politic.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here