Acasă Social Farmaciștii bucureșteni sunt nemulțumiți de ordinul privind antibioticele și cer retragerea lui

Farmaciștii bucureșteni sunt nemulțumiți de ordinul privind antibioticele și cer retragerea lui

DISTRIBUIȚI

Farmaciștii cer retragerea ordinului ministrului Sănătății privind antibioticele. Potrivit unui punct de vedere al Colegiului Farmaciștilor din București, în forma actuală, reglementarea nu va reduce consumul de antibiotice și propun refacerea ordinului, după o discuție cu toți profesioniștii din domeniu. Principala problemă semnalată este că pacienţii au înţeles că declaraţia pe proprie răspundere „le permite” eliberarea „la cerere”, fără să lase farmacistului posibilitatea de a decide dacă pacientul se confruntă sau nu cu o situație de urgență. De asemenea, mai este semnalată o măsură apreciată drept „enormitate”, respectiv introducerea pe lista de antiinfecţioase de uz sistemic a cloramfenicolului şi clindamicinei.

“Totuşi, avântul Ordinului MS nr. 63/2024 privind reglementarea metodologiei de monitorizare a prescrierii şi eliberării la nivel naţional a medicamentelor din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic, a reuşit doar să bulverseze şi mai mult pacienţii alături de cei care tratează o infecţie.

Din nefericire, nu ne aflăm în situaţia unui proces de reglementare documentat şi dospit, dimpotrivă, Ordinul MS nr. 63/2024 face parte din seria materialelor emise ”pe repede înainte” după o consultare frugală, cel mult, în cadrul căreia profesioniştii din domeniul sănătăţii au avut un cuvânt exclusiv formal, limitat la 3 minute, procedurile de consultare fiind efectuate între Sărbătorile Crăciunului şi Anul Nou, mai exact în data de 28 decembrie”, se arată în luarea de poziție a Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti.

Prof. dr. farm. Simona Negreș, președintele Colegiului Farmaciștilor București, susţine că a precizat în 28 decembrie că importanţa subiectului reclamă un timp de consultare şi cântărire pentru adoptarea unor decizii care să limiteze cu adevărat un fenomen care preocupă la nivel mondial, respectiv rezistenţa la antibiotice.

“Din postura de reprezentant al Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti, având deopotrivă convingerea că şi restul practicienilor din sistemul medical consideră similar, reiterez ceea ce, din punctul nostru de vedere este esenţial pentru aplanarea acestui fenomen: informarea şi înţelegerea la nivel populaţional a fenomenului!

Informarea pe canalele media, informarea pe toate şi oricare dintre platformele de socializare despre faptul că medicamentul antiinfecţios este o armă eficientă împotriva microorganismelor, dar care, folosită fără discernământ poate deveni o armă îndreptată împotriva fiecăruia dintre noi”, a explicat Simona Negreş.

Ea a adăugat că ordinului Ministerului Sănătăţii îi lipseşte o prevedere cheie şi anume faptul că farmacistul este cel care trebuie să decidă dacă un pacient se confruntă sau nu cu o situaţie de urgenţă.

“Subsecvent publicării ordinului, informaţia a fost preluată de sursele media aşa cum preciza ordinul – doza de urgenţă se poate elibera din farmacii! Totuşi, Ordinului MS nr. 63/2024 îi lipseşte o prevedere – prerogativă cheie, respectiv, faptul că farmacistul este cel care poate şi trebuie să decidă dacă un pacient se confruntă sau nu cu o situaţie de urgenţă. Înţelegerea populară s-a propagat cu repeziciune, în mod greşit, la nivelul canalelor mediatice, iar pacienţii au înţeles că declaraţia pe proprie răspundere „le permite” eliberarea „la cerere”, datorită omisiunilor din documentul care vizează un subiect atât de important.

Separat de această carenţă tehnică, Ordinul introduce în rândul farmaciştilor o confuzie adiţională, respectiv, dacă se referă la antiinfecţioasele de uz sistemic şi în ce măsură preparatele de uz topic cu kanamicină şi trobamicină, în asociere cu cloramfenicol (în special cele oftalmice) sunt incluse în reglementarea de eliberare a antiinfecţioaselor. Pe bună dreptate, în opinia practicienilor!”.

Prof. Negreș întreabă cine a introdus pe lista de antiinfecţioase de uz sistemic cloramfenicolul şi clindamicina.

“Din postura de profesor de farmacologie, de această dată, mă întreb cine este specialistul din cadrul ministerului care a introdus în lista de antiinfecţioase de uz sistemic cloramfenicolul (ultima treaptă de terapie, datorită riscului de aplazie medulară) şi clindamicina (cu risc de diaree dată de Clostridium)?

Ce profesionişti ai acestei specializări au fost consultaţi? Pentru persoanele care cunosc această arie de practică, o astfel de măsură este fără doar şi poate percepută drept o enormitate. Şi pentru că nu era suficient de mare confuzia din ordinul recent publicat, au apărut în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 58/23.I./2024 modificările aduse ordinului anterior!”, precizează preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti.

Simona Negreş consideră că ordinul este incorect conceput şi deficitar mediatizat.

 

2 COMENTARII

  1. […] Farmaciștii cer retragerea ordinului ministrului Sănătății privind antibioticele. Potrivit unui punct de vedere al Colegiului Farmaciștilor din București, în forma actuală, reglementarea nu va reduce consumul de antibiotice și propun refacerea ordinului, după o discuție cu toți profesioniștii din domeniu. Principala problemă semnalată este că pacienţii au înţeles că declaraţia pe proprie răspundere „le permite” […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here