Comisia Europeană a adoptat oficial un regulament care acordă agricultorilor europeni o scutire parțială de la regula condiționalității privind terenurile lăsate în pârloagă.
Regulamentul intră în vigoare miercuri, 14 februarie, și se aplică retroactiv de la 1 ianuarie pentru un an – și anume până la 31 decembrie 2024.
Scutirea parțială răspunde mai multor cereri de mai multă flexibilitate, astfel cum au solicitat statele membre pentru a răspunde mai bine provocărilor cu care se confruntă fermierii din UE.
În loc să păstreze terenurile lăsate în pârloagă sau să păstreze elemente neproductive pe 4r% din terenul arabil, fermierii din UE care cultivă culturi fixatoare de azot (linte, mazăre sau favoruri) și/sau culturi secundare fără produse de protecție a plantelor pe 4% din terenul lor arabil vor fi considerați ca îndeplinind așa-numita cerință GAEC 8. Cu toate acestea, fermierii care decid astfel pot continua să îndeplinească cerința privind terenurile lăsate în pârloagă sau elementele neproductive.
Pentru a ține seama de scenariul de referință alternativ în cadrul condiționalității GAEC 8, statele membre își pot modifica programele ecologice care sprijină zonele neproductive, dar trebuie să notifice Comisia.
Statele membre care doresc să aplice derogarea la nivel național trebuie să notifice Comisia în termen de 15 de zile de la intrarea în vigoare a regulamentului, astfel încât fermierii să poată fi informați cât mai curând posibil.
Pentru a primi sprijinul PAC la care au dreptul, fermierii trebuie să respecte un set consolidat de nouă standarde benefice pentru mediu și climă. Acest principiu al condiționalității se aplică pentru aproape 90% din suprafața agricolă utilizată în UE și joacă un rol important în integrarea practicilor agricole durabile. Acest set de standarde de bază este denumit GAEC („bune condiții agricole și de mediu”).
Standardul GAEC 8 impune, printre altele, alocarea unei cote minime de teren arabil zonelor sau elementelor neproductive. Acestea din urmă se referă, de regulă, la terenurile lăsate în pârloagă, dar și la elementele de peisaj neproductive, cum ar fi gardurile vii sau arborii. Fermele cu mai puțin de zece hectare de teren arabil sunt scutite de această obligație.
În ceea ce privește culturile secundare, acestea sunt plante care cresc între două culturi principale. Aceste culturi pot servi ca furaje pentru animale sau ca gunoi de grajd verde. Utilizarea culturilor fixatoare de azot și a culturilor secundare aduce o serie de beneficii de mediu pentru sănătatea solului, inclusiv pentru biodiversitatea solului și pentru limitarea percolării nutrienților. Culturile trebuie cultivate fără produse de protecție a plantelor pentru a menține ambiția PAC în materie de mediu.
[…] Afla mai multe despre aceasta stire [CLICK AIC] […]
[…] Comisia Europeană a adoptat oficial un regulament care acordă agricultorilor europeni o scutire parțială de la regula condiționalității privind terenurile lăsate în pârloagă. Regulamentul intră în vigoare miercuri, 14 februarie, și se aplică retroactiv de la 1 ianuarie pentru un an – și anume până la 31 decembrie 2024. Scutirea parțială răspunde mai multor cereri […] Citeste mai mult […]