Acasă Cultura Festivalul Enescu: educația, mână în mână cu cultura

Festivalul Enescu: educația, mână în mână cu cultura

DISTRIBUIȚI

Ediția a 27-a a Festivalului Internațional George Enescu va avea loc în perioada 24 august – 21 septembrie 2025 și va marca 70 de ani de la moartea marelui compozitor și muzician George Enescu. Reunind la București aproximativ 4.000 de artiști din România și din străinătate, Festivalul va aduce în prim-plan atât moștenirea artistică a lui Enescu, cât și impactul său profund asupra muzicii clasice universale.

Directorul artistic al Festivalului Enescu, maestrul Cristian Macelaru, propune pentru această ediție aniversară un program inedit, care să atragă atât publicul meloman tradițional de Festival, cât și publicul tânăr. În cele peste 95 de concerte din cadrul programului principal de la București, Festivalul va include peste 45 de lucrări din creația lui George Enescu, printre care Opera Oedipe în producția Operei Naționale București semnată de Stefano Poda – cu un cast mixt româno-internațional, Simfoniile, Rapsodiile Române, Suitele pentru orchestră, Simfonia concertantă pentru violoncel și orchestră, Balada pentru vioară și orchestră și multe alte lucrări camerale, corale și solistice.

Abonamentele sunt puse în vânzare începând cu 21 ianuarie pe platforma Eventim.ro.

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a subliniat importanța festivalului: ”Festivalul George Enescu este mult mai mult decât un simplu eveniment artistic; este un simbol al valorii culturale românești, un prilej de a celebra moștenirea unui geniu al muzicii clasice, George Enescu. Sub înaltul Patronaj al Președintelui României și cu sprijinul Ministerului Culturii, acest festival a devenit un punct de referință internațional pentru excelența artistică.

Mă bucur că în cadrul festivalului, susținem și anul acesta activitățile educaționale pentru studenți, elevi și tineri artiști, prin programe de internship, sesiuni de formare și masterclass. Mai mult, programele de voluntariat și internship dedicate studenților la muzică oferă tinerilor o experiență practică deosebită. Aceste inițiative nu doar că încurajează dezvoltarea carierei lor în domeniul artistic, dar și contribuie la educarea și conștientizarea unui public mai larg despre importanța culturii în viața cotidiană. Festivalul Enescu devine astfel o veritabilă rampă de lansare pentru talentele tinere și o oportunitate de a construi un viitor cultural pentru România.

Cred cu tărie că educația este mână în mână cu cultura, iar Festivalul George Enescu este un exemplu elocvent al acestui lucru.

De asemenea, este un motiv de mândrie că festivalul reușește să atragă vizitatori din întreaga lume, stimulând nu doar cultura, dar și economia națională prin turism și creșterea veniturilor”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here