Ruptura lui Victor Ponta de PSD și candidatura sa ca independent, pe partea de ”suveranism – izolaționism”, românii din SUA și Canada, dar și ”pozele lui Lasconi” care l-au victimizat pe candidatul independent susținut de USR au făcut ca Nicușor Dan să intre în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale, luându-i fața cu aproape 1% lui Crin Antonescu, considerat candidatul ”sistemului”, susținut de coaliția de guvernare.
Nicușor Dan a obținut 20,99%, după numărarea tuturor voturilor din țară și străinătate, urmând să se confrunte în turul al II-lea cu candidatul AUR, George Simion, care a obținut 40,96% din voturile valabil exprimate, cu mult peste estimările sondajelor de opinie.
Pe locul 3, la fel ca și în 2009, s-a clasat Crin Antonescu, cu 20,07%, pe locul 4 – Victor Ponta (13,05%), iar pe locul 5 – Elena Lasconi (2,68%).
Ceilalți candidați au obținut, fiecare, sub 1%, după cum urmează: Lavinia Șandru – 0,64%, Daniel Funeriu – 0,53%, Cristian Terheș – 0,39%, Sebastian Popescu – 0,28%, John-Ion Banu-Muscel – 0,23% și Silviu Predoiu – 0,18%.
La aceste alegeri au participat 9.571.740 alegători, dintre care 2.193.886 pe listele suplimentare și 86.034 – cu urna mobilă.
În afara țării au votat 973.129, dintre care 969.023 pe liste suplimentare și 4.106 – prin corespondență.
Majoritatea alegătorilor din SUA și Canada l-au votat pe Nicușor Dan, iar majoritatea românilor din Europa de Vest, dar și din Ucraina și Federația Rusă l-au ales pe George Simion.
Crin Antonescu a obținut sub 6% în diaspora, alegătorii susținând că au votat ”împotriva sistemului”.
În Republica Moldova voturile au mers în special către Nicușor Dan, care a obținut 52,63%, urmat de Crin Antonescu – 21,69% și George Simion – 12,47%.
În Ucraina George Simion a obținut 36,54%, urmat de Nicușor Dan – 36,06% și Crin Antonescu – 15,38%.
După cum se știe, candidatul AUR are interdicție, în acest moment, pentru a intra în Republica Moldova și Ucraina.
Revenind la alegerile din țară, marele câștigător este, așadar, George Simion, care a câștigat în 36 de județe și în sectorul 5 al Capitalei. Nicușor Dan a câștigat în sectoarele 1, 2, 3, 4 și 6 ale Capitalei (conduse de primari PSD și PNL), precum și în județul Cluj. Crin Antonescu a câștigat în județele Bihor, Satu Mare, Mureș, Harghita și Covasna.
Finala prezidențială, între George Simion și Nicușor Dan, va avea loc în data de 18 mai 2025.
Cum și cine a votat în diaspora
După cum se știe, la fel ca în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024, anulate de CCR, românii din diaspora au votat masiv ”împotriva sistemului”. De data aceasta, George Simion a fost ”răzbunat” și a obținut dublul voturilor pe care le-a primit Călin Georgescu în 2024.
Cine a votat cu Simion și de ce? Majoritatea celor care au ales George Simion sunt din Marea Britanie, Spania, Italia și Franța, adică cele patru țări unde sunt mari comunități de români. Cei care au votat cu Simion muncesc acolo de ani mulți, susțin că se vor întoarce în România după ce vor ieși la pensie, dar au precizat că au votat pentru ”un viitor mai bun al țării noastre”. Nu au spus însă care țară. Există politicieni români care susțin că votul prin corespondență a fost înființat degeaba și că ar trebui ca Guvernul de la București să nu mai organizeze secții de votare în străinătate, românii care doresc să voteze ”pentru un viitor mai bun” urmând să se deplaseze în țară pentru asta, la fel ca pentru alegerile locale. De precizat că odată cu întoarcerea în țară a românilor care ies la pensie în străinătate sistemele de sănătate și asistență socială vor resimiți din plin presiunea și tot statul român va fi cel care va cheltui susținerea noilor nevoi.
În afara țării au votat și cetățenii români care s-au aflat cu treburi, temporar, sau în vacanță, precum și cei care se află în misiuni pe durată determinată.
De ce-l vor românii din țară pe Simion
Interesant este că mulți români din estul țării, de la granița cu Ucraina, au votat pentru George Simion susținând că trebuie să avem o viață mai bună, ”fără scuturi” (n.r. – antirachetă), și cu gândul la ”viitorul copiilor noștri”. Alegerea pare irațională în condițiile în care tocmai în județele din imediata vecinătate a Ucrainei au căzut, în ultima vreme, resturi din dronele rusești folosite în război. Care va fi ”viitorul copiilor” la care se gândesc acești alegători dacă țara nu va fi apărată cu echipamente moderne?
De precizat că Simion nu a declarat niciodată oficial că România nu trebuie să se apere împotriva Federației Ruse, dar respinge categoric ajutorul pentru Ucraina.
Alegeri anticipate?
Fie că va câștiga George Simion, fie că va câștiga Nicușor Dan, putem lua în calcul și declanșarea unor alegeri anticipate, dar numai cu voia Parlamentului. Asta pentru că atât AUR, cât și USR vor la guvernare, dar nu cu actuala alianță, formată din PSD, PNL și UDMR. Chiar dacă se vorbește de anticipate, este greu de presupus că acest lucru se va putea întâmpla, chiar dacă va dori viitorul președinte. Asta pentru că mulți parlamentari nu doresc să-și piardă demnitatea și privilegiile, mai ales că au făcut eforturi financiare mari pentru a ajunge aici. Și vorbim de aleși din toate formațiunile politice. Mai mult, nu trebuie trecut cu vederea că actuala formulă parlamentară, cu condiția să rămână funcțională pentru a nu crea și mai mult haos și destabilizare, poate suspenda președintele în cazul unei grave încălcări a Constituției și după consultarea CCR.
Atât Simion, cât și Dan, așadar, au spus că își doresc un nou prim-ministru, precizând că actuala formulă guvernamentală, deși aleasă democratic la 1 decembrie 2024, nu corespunde votului dat pentru președinte. Din punct de vedere legal și democratic, cele două entități trebuie să depună eforturi pentru coabitare. Legal, președintele nu poate schimba, de capul lui, premierul și nici nu-l poate numi decât cu o susținere parlamentară majoritară. Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, a precizat deseori că, dacă George Simion ajunge președinte, funcția de prim-ministru va fi preluată ”automat” de Călin Georgescu. Numai că Simion vrea ”turul 2 înapoi” pentru ca Georgescu să devină președinte. Bineînțeles că nu există niciun temei legal pentru ca acest lucru să se întâmple, această declarație fiind doar una electorală.
Cum s-a votat în Ilfov
În județul Ilfov, la primul tur al alegerilor prezidențiale din data de 4 mai 2025 majoritatea voturilor s-au dus către George Simion (36,12% adică 104.985 voturi), acesta fiind urmat de Nicușor Dan (27,82%, – 80.871 voturi) și Crin Antonescu (20,64% – 59.981 voturi). Victor Ponta a obținut 10,56% (30.703 voturi)
Prezența la vot în județ a fost 68,12% (294.965 de alegători).
George Simion a câștigat în 32 de localități, Nicușor Dan – în 6 localități, iar Crin Antonescu – în 2 localități.
Simion – 1 Decembrie, Afumați, Berceni, Bragadiru, Brănești, Buftea, Cernica, Ciolpani, Ciorogârla, Chitila, Clinceni, Copăceni, Cornetu, Dascălu, Dărăști-Ilfov, Domnești, Dobroești, Dragomirești-Vale, Găneasa, Glina, Grădiștea, Gruiu, Jilava, Nuci, Măgurele, Moara Vlăsiei, Pantelimon, Periș, Petrăchioaia, Snagov, Vidra și Voluntari.
Dan – Balotești, Chiajna, Corbeanca, Otopeni, Popești-Leordeni și Tunari.
Antonescu – Mogoșoaia și Ștefăneștii de Jos.
De precizat că primarii au mobilizat oamenii să iasă la vot, dar, ca și la alegerile parlamentare, nici la prezidențiale votul local nu a contat.