Acasă Politic Financial Times publică replica DNA

Financial Times publică replica DNA

DISTRIBUIȚI

Financial Times a dat curs solicitarii DNA de a publica o replica prin care demonteaza, punct cu punct acuzatiile pe care ministrul Justitiei Tudorel Toader le-a adus institutiei, in incercarea de a o defaima pe Laura Codruta Kovesi, fost procuror-sef anticoruptie.

Dupa cum se stie, pe 28 februarie, Financial Times a publicat un articol cu titlul ”Femeia potrivita pentru a fi procuror-sef european”, in care ii aducea un omagiu fostei sefe DNA. Cateva zile mai tarziu, in acelasi ziar aparea un articol semnat de Tudorel Toader, Bucuresti, Romania, unde ministrul Justitiei aducea deja obisnuitele acuzatii si denigrari lui Kovesi. Doar ca de data aceasta textul nu era asumat de nimeni in afara de Toader si nici nu i se preciza nicaieri functia in afara de semnatura finala, care ii apartine.

Dupa ce spiritele se linistesc si capetele se limpezesc aflam si de ce: textul nu e altceva decat o scrisorica trimisa la rubrica ”posta redactiei”, conform Aktual24.ro.

DNA reactioneaza prompt si trimite, joi, publicatiei Financial Times o adresa prin care cere rectificarea unor informatii nereale transmise de ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Si iata cum minutul de glorie al lui Toader in renumitul cotidian se sfarseste in umilire.

In dreptul la replica, DNA arata ca ”datele pe care se fundamenteaza argumentatia domnului ministru al Justitiei nu sunt reale, ceea ce este de natura a afecta valoarea de adevar a concluziei celor expuse cu privire la activitatea DNA”

”Pentru corecta informare a opiniei publice, va prezentam datele reale, rezultate din statisticile oficiale, privind investigatiile referitoare la magistrati, majoritatea acestor investigatii fiind deschise ca urmare a unor plangeri/denunturi primite de la persoane nemultumite de solutiile dispuse in cauze civile sau penale in care respectivele persoane au fost implicate.

De exemplu, pentru a sustine ca DNA ar fi exercitat o forma de presiune asupra magistratilor care judecau in cauze penale, domnul ministru mentioneaza faptul ca nou formata sectie pentru magistrati – Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie – a preluat 1422 de dosare de la DNA, iar aproape 70% au fost constituite din oficiu, nu ca rezultat al vreunei plangeri sau denunt.

In realitate, la momentul inceperii activitatii, Sectia respectiva a preluat de la DNA un numar de 275 de dosare aflate in lucru, dintre care 34 sesizari din oficiu, ceea ce reprezinta un procentaj de 12%.

Aceasta cifra – 275 de dosare – este mentionata in Raportul de activitate al DNA pe anul 2018, care i-a fost transmis pe cale oficiala domnului ministru inca din luna februarie 2019, si a fost data publicitatii cu ocazia prezentarii publice a acestui raport, fiind continuta si in comunicatul de presa din data de 22 februarie 2019.

Un alt exemplu se refera la afirmatia ministrului Justitiei ca, pe perioada mandatului doamnei Laura Kovesi, DNA a deschis investigatii fata de 3420 de judecatori si procurori, mai mult de jumatate din numarul total de magistrati din Romania.

In realitate, numarul total de investigatii privind magistratii inregistrate la DNA in perioada 01.01.2014 – 30.07.2018 (4 ani si 7 luni) a fost de 2.396, dintre care, in aceeasi perioada 1.922 au fost dosare clasate pentru ca s-a constatat ca sesizarile erau nefondate.

Dintre aceste cauze, doar 10,4 % au fost sesizari din oficiu. Prin urmare, reiese ca majoritatea dosarelor au fost deschise ca urmare a unor sesizari formulate de persoane fizice sau juridice. Mai mult, in 521 de sesizari nu apare numele magistratului sau institutia din care face parte.

Si aceste date au fost prezentate public si se afla pe site-ul institutiei.

Potrivit legislatiei din Romania exista obligatia ca orice sesizare (plangere, denunt) primita de parchete, care indeplineste conditiile de forma, sa fie inregistrata ca dosar penal”, arata DNA in textul publicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here