Acasă Economie Finanțele dublează bugetul pentru ajutorul de stat destinat dezvoltării regionale prin investiții

Finanțele dublează bugetul pentru ajutorul de stat destinat dezvoltării regionale prin investiții

DISTRIBUIȚI

 

Ministerul Finanțelor suplimentează cu 750 milioane lei bugetul alocat inițial pentru finanțarea în baza schemei de ajutor de stat pentru dezvoltarea regională prin investiții.

În cadrul primei sesiuni online (29 iulie – 9 septembrie 2024) au fost depuse 45 cereri de acord pentru finanțare, fiind selectate primele 3 societăți, în ordinea punctajului obținut.

Până în prezent s-au emis 2 acorduri pentru finanțare pentru societățile Chimcomplex SA Borzești și Pirelli Tyres Romania SRL. Valoarea proiectelor de investiții pentru care s-au emis acorduri pentru finanțare este de 853,74 milioane lei, pentru care s-a aprobat un ajutor de stat în valoare totală de 348,34 milioane lei.

În prezent, specialiștii din cadrul departamentului de Ajutor de Stat din cadrul Ministerul Finanțelor au în analiză, în ordinea punctajului obținut, 9 cereri de acord pentru finanțare cu o valoare a investițiilor de aproximativ 2,5 miliarde, pentru care se solicită ajutor de stat în valoare de peste 1,1 miliarde lei.

Schema de ajutor de stat instituită prin H.G. nr.300/2024, pentru stimularea dezvoltării regionale prin investiţii ale căror costuri eligibile depășesc 50 milioane lei, are un buget total de 2,25 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 450 milioane euro. Scopul acesteia este stimularea creșterii economice prin investiții în tehnologii noi și sustenabile și încurajarea antreprenorilor.

Acordurile de finanțare se vor emite până la 31 decembrie 2026, iar plata ajutorului de stat se va realiza în perioada 2025-2032.

Cererile de acord pentru finanțare depuse în sesiune se ordonează descrescător pe baza unui punctaj calculat și se analizează în limita bugetului sesiunii. Analiza cererilor de acord pentru finanțare se finalizează cu acord pentru finanțare (dacă sunt îndeplinite cumulativ toate condiţiile şi criteriile de eligibilitate) sau scrisoare de respingere. Plata ajutorului de stat se realizează după efectuarea parţială sau totală a cheltuielilor eligibile efectuate conform acordului pentru finanţare, în limita creditelor bugetare anuale aprobate.

Ajutorul de stat se va acorda în baza unor cheltuieli eligibile precum realizarea de construcții, achiziție de echipamente și active necorporale, iar activele aferente investiției trebuie să fie noi.

Schema de ajutor de stat are ca bază legală cadrul normativ european aflat în vigoare până la data de 31 decembrie 2026.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here