Pentru încurajarea inovării și progresul tehnologic, Ministerul Finanțelor propune extinderea numărului contribuabililor care beneficiază de deduceri fiscale pentru investițiile în activitatea de cercetare-dezvoltare, ca măsură de sprijin pentru mediul de afaceri.
Se propune reglementarea scăderii din impozitul minim pe cifra de afaceri a valorii obținute prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentând deducerea suplimentară de 50% aplicată cheltuielilor eligibile pentru activitățile de cercetare-dezvoltare. Măsura este propusă întrucât la acest moment contribuabilii care plătesc impozitul minim pe cifra de afaceri nu beneficiază de stimulentele fiscale pentru activitățile de cercetare-dezvoltare. Proiectul de act normativ este publicat la rubrica Transparență.
Implementarea acestui act normativ va permite continuarea stimulării, începând de la data aplicării, respectiv începând cu anul 2024, a activităților de cercetare-dezvoltare desfășurate de marile întreprinderi, obligate la plata impozitului minim pe cifra de afaceri.
Având în vedere că rezultatul fiscal al anului 2024 încă nu a fost definitivat, se propune aplicarea acestei scăderi și pentru determinarea impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri aferent anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024.
Efectul măsurii propuse privind deducerea fiscală aplicabilă și la plata impozitului minim pe cifra de afaceri s-ar putea vedea în reinvestirea fondurilor deduse în cercetare-dezvoltare, creșterea investițiilor și cheltuielilor aferente activităților de cercetare-dezvoltare, atragerea de noi proiecte de cercetare-dezvoltare în România și recunoașterea activităților de cercetare-dezvoltare ca fiind de importanță strategică.
Propunerea este susținută și a fost discutată cu asociațiile reprezentative ale mediului de afaceri național, respectiv: Confederația Patronală „CONCORDIA”, Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS).
[…] Pentru încurajarea inovării și progresul tehnologic, Ministerul Finanțelor propune extinderea numărului contribuabililor care beneficiază de deduceri fiscale pentru investițiile în activitatea de cercetare-dezvoltare, ca măsură de sprijin pentru mediul de afaceri. Se propune reglementarea scăderii din impozitul minim pe cifra de afaceri a valorii obținute prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentând deducerea suplimentară […] » Vezi detalii […]