Acasă Anchete Firmele de pază, luate la ochi de Consiliul Concurenței

Firmele de pază, luate la ochi de Consiliul Concurenței

DISTRIBUIȚI

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 23,4 milioane de lei 33 de companii şi patru asociaţii de profil, pentru fixarea preţului minim, respectiv facilitarea fixării preţului minim pe piaţa serviciilor de pază, se arată într-un comunicat de presă.

În cadrul întâlnirilor, membrii asociaţiilor s-au înţeles să stabilească un preţ minim pentru servicii de pază pe tariful orar. Companiile au pretins că înţelegerea a avut loc din cauză că unii operatori de pe această piaţă practicau un preţ mai mic chiar decât preţul rezultat, având în vedere doar cheltuielile minime legale obligatorii.

La aplicarea sancţiunilor, Consiliul Concurenţei a ţinut cont de caracteristicile pieţei pe care a avut loc înţelegerea, piaţă caracterizată de o puternică tendinţă spre evaziune fiscală şi muncă la negru, precum şi de faptul că s-au efectuat demersuri pentru a semnala autorităţilor cu atribuţii în acest domeniu comportamentele posibil ilicite ale unor companii concurente.

Prin înţelegerea de a aplica un anume preţ minim pentru serviciile lor, companiile implicate nu îşi mai determină, în mod independent, strategia comercială proprie pe piaţă, ceea ce conduce la eliminarea concurenţei, au explicat reprezentanţii Consiliului.

Cinci companii (Euroguard, G4S Secure Solutions, RPG Security Center, Securitas Services România, Aramis-Ro) au recunoscut participarea la practica anticoncurenţială şi au beneficiat de reduceri ale amenzilor. Totodată, una dintre companii a beneficiat de reducerea amenzii având o situaţie economică dificilă (incapacitate de plată).

Investigaţia pe piaţa serviciilor de pază a fost declanşată în anul 2015 şi a vizat Asociaţia Profesională a Companiilor de Securitate şi membrii acesteia, iar în 2016 a fost extinsă şi asupra Federaţiei Serviciilor de Securitate şi membrii acesteia, respectiv Asociaţia Română a Industriei de Securitate, Asociaţia Română pentru Tehnica de Securitate şi Patronatul Serviciilor de Securitate (inclusiv asupra membrilor acestora).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here