Acasă Economie „Fit for 55”: UE întărește obiectivele de reducere a emisiilor pentru statele...

„Fit for 55”: UE întărește obiectivele de reducere a emisiilor pentru statele membre

DISTRIBUIȚI

 Consiliul și Parlamentul European au ajuns astăzi la un acord politic provizoriu cu privire la obiective de reducere a emisiilor pentru statele membre în temeiul regulamentului privind partajarea efortului.

În așteptarea unei adoptări oficiale, acordul provizoriu aprobă un obiectiv de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră la nivelul UE de 40% față de 2005, pentru sectoarele care nu sunt acoperite de Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU-ETS), și anume transportul rutier și maritim intern, clădiri, agricultură, deșeuri și mici industrii. Acordul menține obiectivele naționale sporite atribuite fiecărui stat membru așa cum este propus de Comisie și ajustează modul în care statele membre pot utiliza flexibilitățile existente pentru a-și îndeplini obiectivele.

Pentru a ține cont de incertitudinile legate de evenimentele neprevăzute cu impact asupra emisiilor, Consiliul și Parlamentul au convenit asupra unei actualizări în 2025 a traiectoriei liniare a emisiilor stabilite pentru fiecare stat membru, care ar putea duce la ajustarea alocărilor anuale de emisii pentru perioada 2026-2030.

Acordul provizoriu permite statelor membre să ”împrumute” alocările de emisii . În ceea ce privește anul 2021, dacă emisiile lor au fost mai mici decât alocările lor anuale de emisii, statele membre își pot încasa până la 75% din alocarea lor anuală de emisii pentru anul respectiv pentru anii următori până în 2030. În ceea ce privește anii 2022-2029, statele membre vor putea stoca până la 25% din alocările lor anuale de emisii până în acel an și să le folosească în anii următori până în 2030.

În paralel, în anii în care emisiile sunt mai mari decât limita anuală, statele membre vor putea împrumuta alocații din anul următor până la 7,5% din alocările lor anuale de emisii pentru anii 2021-2025 și până la 5% ca în ceea ce privește 2026-2030.

Acordul provizoriu permite, de asemenea, cumpărarea și vânzarea alocărilor de emisii între statele membre , până la 10% din alocările lor anuale de emisii în perioada 2021-2025 și 15% în ceea ce privește anii 2026-2030.

Statele membre vor putea folosi o cantitate limitată de credite generate de eliminările de gaze cu efect de seră în sectorul utilizării terenurilor, schimbării utilizării terenurilor și silvicultură (LULUCF) pentru a-și îndeplini obiectivele în temeiul regulamentului privind partajarea efortului. Această flexibilitate va fi împărțită în două perioade, din 2021 până în 2025 și 2026 până în 2030, fără posibilitatea de reportare între perioade.

Acordul provizoriu menține, de asemenea, o flexibilitate ETS care permite nouă statelor membre să utilizeze o cantitate limitată de certificate ETS pentru a compensa emisiile din sectoarele de partajare a efortului din 2021 până în 2030.

Colegislatorii au convenit să elimine din propunere rezerva suplimentară care ar fi fost alcătuită din eliminările nete de gaze cu efect de seră „neutilizate” generate de statele membre, care depășesc obiectivele lor în temeiul Regulamentului LULUCF.

Propunerea de regulament privind partajarea eforturilor revizuiește normele existente, ultima modificare modificată în 2018. Acordul politic provizoriu la care sa ajuns astăzi în cadrul negocierilor trilogului va trebui acum să fie adoptat în mod oficial de către Consiliu și Parlament.

Propunerea de revizuire a Regulamentului privind partajarea efortului face parte din pachetul „Fit for 55”. Prezentat de Comisia Europeană la 14 iulie 2021, pachetul urmărește să permită UE reducerea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 față de nivelurile din 1990 și să atingă neutralitatea climatică în 2050.

Parlamentul a adoptat o serie de amendamente la propunerea Comisiei în sesiunea sa plenară din 8 iunie 2022. La 29 iunie 2022, Consiliul Mediu a ajuns la o abordare generală cu privire la propunere.

Legea europeană a climei instituie obligația juridică de îndeplinire a obiectivului climatic al UE de reducere a emisiilor UE cu cel puțin 55% până în 2030. Țările UE lucrează la elaborarea unei noi legislații pentru a atinge acest obiectiv și pentru ca UE să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here