Acasă Anchete Flubot – o variantă de malware pentru Android care fură informații sensibile...

Flubot – o variantă de malware pentru Android care fură informații sensibile se propagă prin SMS către utilizatori din România

DISTRIBUIȚI

În ultimele zile, echipa Directoratului Național de Securitate Cibernetică a primit notificări de la utilizatori din România care au primit mesaje de tip SMS, nesolicitate, în care erau informați că ar urma să primească un pachet prin curier rapid.

În spatele acestui mesaj se află o tentativă de atac tip phishing, o încercare a atacatorilor de a extrage date sensibile de la utilizatori. Acest atac conține și o componentă de răspândire de malware, care se activează în momentul în care mediul de pe care se face click este unul cu sistem de operare Android.

Mesajele sunt create astfel încât să pară a veni de la un serviciu de curierat (DHL) și furnizează un link pentru instalarea unei aplicații de urmărire a comenzilor. De fapt, utilizatorul nu instalează o aplicație legitimă, în realitate pe dispozitiv instalându-se o variantă de malware denumită Flubot.

Nu este prima dată când acest tip de atac vizează utilizatori din România. Flubot este o variantă de troian bancar care afectează dispozitivele care rulează sistemul de operare Android. Această variantă de malware pentru terminalele mobile are rolul explicit de a extrage credențiale de acces de pe dispozitive, cu focus pe detalii financiar-bancare. Pentru toate celelalte cazuri, în care utilizatorii folosesc alte sisteme de operare, atacatorii redirecționează potențialele victime către site-uri care găzduiesc campanii de tip scam. În plus, pentru răspândirea rapidă către alte potențiale victime, FluBot obține accesul la contactele din telefonul victimei, cărora le trimite același mesaj menționat.

Pentru a vă proteja de acest tip de amenințare online, echipa Directoratului vă recomandă să:

Evitați accesarea link-urilor și deschiderea atașamentelor provenite din surse necunoscute;

Acordați permisiuni aplicațiilor mobile în mod punctual și în funcție de necesități;

Verificați și gestionarea periodică a permisiunilor aplicațiilor mobile;

Utilizați soluții antivirus și actualizați constant semnăturile acestora (update);

Activați opțiunea de verificare a securității aplicațiilor mobile instalate și a opțiunii de blocare a celor din surse necunoscute;

Actualizați sistemul de operare la ultima versiune compatibilă cu sistemul utilizat;

Utilizați o soluție de securitate (antivirus) pe dispozitiv

Dacă realizați că ați căzut victimă acestui tip de atac evitați cu orice preț autentificarea pe conturi fără a realiza o resetare din fabrică a dispozitivului sau recuperarea datelor dintr-un backup creat după instalarea aplicației malițioase.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here