Acasă Economie FMI discută săptămâna viitoare despre acordarea unui împrumut Ucrainei

FMI discută săptămâna viitoare despre acordarea unui împrumut Ucrainei

- Criza creează un șoc negativ atât asupra inflației, cât și asupra activității - Țările care au legături economice foarte strânse cu Ucraina și Rusia sunt expuse unui risc deosebit - Războiul din Ucraina va un impact sever asupra economiei globale - Politicile macroeconomice vor trebui calibrate pentru gestionarea efectelor crizei

DISTRIBUIȚI

Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) s-a reunit vineri, 4 martie, într-o ședință prezidată de directorul general Kristalina Georgieva, pe tema impactului economic al războiului în Ucraina și posibila asistență financiară rapidă pentru țările afectate.

Războiul din Ucraina duce la pierderea tragică a vieții și a suferinței umane, precum și la deteriorarea masivă a infrastructurii fizice a Ucrainei, trimițând deja un val de peste 1 milion de refugiați în țările vecine. Au fost anunțate sancțiuni fără precedent împotriva Federației Ruse.

În timp ce situația rămâne extrem de fluidă, iar perspectivele sunt supuse unei incertitudini extraordinare, consecințele economice sunt deja foarte grave, apreciază FMI. Prețurile la energie și mărfuri – inclusiv grâu și alte cereale – au crescut, adăugând la presiunile inflaționiste din întreruperile lanțului de aprovizionare și reculul din pandemia de Covid-19. Șocul prețurilor va avea un impact la nivel mondial, în special asupra gospodăriilor sărace, pentru care o mare parte din venituri sunt cheltuite pentru alimente și combustibil. În cazul în care conflictul escaladează, daunele economice vor fi cu atât mai devastatoare. Sancțiunile impuse Rusiei vor avea, de asemenea, un impact substanțial asupra economiei globale și asupra piețelor financiare, cu efecte de propagare semnificative în alte țări.

În multe țări, criza creează un șoc negativ atât asupra inflației, cât și asupra activității, pe fondul presiunilor deja ridicate ale prețurilor. Pentru a calibra răspunsurile adecvate, autoritățile monetare vor trebui să monitorizeze cu atenție transmiterea creșterii prețurilor internaționale la inflația internă.

Politica fiscală va trebui să sprijine cele mai vulnerabile gospodării, pentru a ajuta la compensarea creșterii costurilor vieții. Pe măsură ce economia mondială își va reveni din criza pandemică, această criză va crea compromisuri politice complexe, complicând și mai mult peisajul politicilor.

În ceea ce privește războiul din Ucraina, pe lângă bilanțul uman, pagubele economice sunt deja substanțiale. Porturile maritime și aeroporturile sunt închise și au fost avariate, iar multe drumuri și poduri au fost avariate sau distruse. Deși este foarte dificil să se evalueze nevoile de finanțare în acest moment, este deja clar că Ucraina se va confrunta cu costuri semnificative de redresare și reconstrucție.

Ucraina a cerut deja o finanțare de urgență de 1,4 miliarde de dolari prin intermediul Instrumentului de finanțare rapidă al FMI, solicitare care va fi discutată, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

Pe de altă parte, sancțiunile împotriva Federației Ruse îi vor restricționa sever accesul la rezervele internaționale pentru a-și susține moneda și sistemul financiar.

Deja sancțiunile internaționale asupra sistemului bancar al Rusiei și excluderea unui număr de bănci din SWIFT au perturbat semnificativ capacitatea Rusiei de a primi plăți pentru exporturi, de a plăti importurile și de a se angaja în tranzacții financiare transfrontaliere. Deși este prea devreme pentru a prevedea impactul total al acestor sancțiuni, se observă deja o prăbușire a valorii activelor și a cursului de schimb al rublei.

Țările care au legături economice foarte strânse cu Ucraina și Rusia sunt expuse unui risc deosebit de penurie și întreruperi în aprovizionare și sunt cele mai afectate de fluxurile tot mai mari de refugiați. De asemenea, Republica Moldova a solicitat o creștere și o refacere a actualului program de sprijinit din partea FMI pentru acoperirea costurilor actualei crize.

FMI va continua să monitorizeze efectele de propagare asupra altor țări din regiune, în special a celor cu programe susținute de FMI și cele cu vulnerabilități sau expuneri crescute la criză. Războiul în curs și sancțiunile asociate vor avea, de asemenea, un impact sever asupra economiei globale. Fondul va consilia țările membre cu privire calibrarea politicilor macroeconomice pentru a gestiona efectele crizei.

FMI va continua să evalueze evoluția situației și să ofere în timp util consiliere politică, sprijin financiar și asistență tehnică țărilor membre, în strânsă colaborare cu partenerii internaționali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here