Traficul de camioane dinspre Ungaria spre România, care transportă animale vii (bovine, ovine, caprine, porcine, cai), furaje, paie pentru așternut, compost sau gunoi de grajd va fi interzis, în contextul confirmării, în 26 martie, pe teritoriul Ungariei, a unui focar de febră aftoasă. Măsura vine și ca urmare a regulilor stabilite, la 11 martie, de Comitetul Național pentru Combaterea Bolilor (CNCB).
MAE informează că va fi interzis, de asemenea, și tranzitul către România al următoarelor produse din Ungaria (toată țara) și Slovacia (zona de restricții conform dispoziției Comisiei Europene) :
– carne proaspătă (refrigerată sau congelată) provenită de la animale biungulate;
– produse din carne provenite de la animale biungulate pentru care nu s-a asigurat un tratament adecvat pentru neutralizarea virusului febrei aftoase (fiind acceptate produse preparate termic);
– laptele spot;
– produse din lapte pentru care nu s-a asigurat un tratament adecvat pentru neutralizarea virusului febrei aftoase;
– lapte materie primă pentru care nu se va putea face dovada că provine de la animale testate în ultimele 24 de ore anterioare expedierii, cu rezultate negative pentru febra aftoasă;
– material biologic, material seminal, subproduse de origine animală.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale misiunii diplomatice a României la Budapesta: +3613847689, Consulatului General al României la Szeged: +3662424431 și Consulatului General al României la Gyula: +3666464579, +3666477147, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefoanele de permanență ale Ambasadei României în R. Ungară +36305356912, Consulatului General al României la Szeged +36306777980 și Consulatului General al României la Gyula +36306357181.
Măsura ar putea afecta și consumatorii finali, chiar înainte de Sărbătorile Pascale, carnea, în multe cazuri, urmând să se scumpească. Nu este prima oară când astfel de cazuri apar în preajma sărbătorilor.