Secretarul de stat pentru afaceri europene Clara Staicu a participat luni, 28 octombrie 2024, la cea de-a IX-a ediție a Forumului Regional al Uniunii pentru Mediterana.
Co-prezidat de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate și Vice-Președinte al Comisiei Europene, Josep Borrell, de viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și expatriaților al Regatului Hașemit al Iordaniei, Ayman Safadi, în prezența lui Nasser Kamel, secretarul general al Uniunii pentru Mediterana, reuniunea a fost găzduită de ministrul spaniol al afacerilor externe, Uniunii Europene și cooperării, José Manuel Albares Bueno.
Cel de-al 9-lea forum regional al Uniunii pentru Mediterana s-a concentrat pe situația alarmantă din Orientul Mijlociu și pe reforma organizației.
UpM este profund îngrijorată de catastrofa umanitară din regiunea Orientului Mijlociu și se angajează să joace un rol activ în Gaza cât mai curând posibil. În acest sens, se lucrează la sprijinirea inițiativei pentru UNIMED și a celei pentru studenții din învățământul superior de la Universitatea Națională An-Najah și sprijinul pentru educație tehnică – TESI, care urmează să permită pentru aproximativ 50.000 de studenți palestinieni de învățământ superior să-și termine studiile online. De asemenea, se explorează și altele în domenii – ocuparea forței de muncă, alimentarea cu apă, energie, alimente sau dezvoltarea urbană.
„În cele patru decenii de serviciu, am fost martor la nenumărate crize și conflicte, dar niciodată nu am întâlnit o tragedie atât de profundă precum cea care amenință în prezent regiunea mediteraneană. Bilanțul umanitar este uluitor. Urgența pentru acțiuni semnificative nu a fost niciodată mai presantă”, a declarat secretarul general al UpM, Nasser Kamel. „Nu există scurtături către pace; este o călătorie care cere dialog, voință politică și soluții corecte. În aceste vremuri de încercare, Uniunea pentru Mediterana s-a străduit să-și îndeplinească misiunea, cu convingerea că promovarea cooperării regionale poate oferi licăriri de speranță”, a adăugat el.
Construit pe moștenirea Procesului de la Barcelona și a obiectivelor sale de pace comună, stabilitate și prosperitate în regiunea euro-mediteraneană, UpM este un cadru instituțional multilateral de frunte pentru dialog și cooperare în Marea Mediterană, cu proiecte și inițiative care promovează rolul femeilor și tinerilor, creează locuri de muncă, facilitează comerțul și dezvoltarea urbană și se angajează în acțiunile climatice și protecția mediului.
În ceea ce privește reforma UpM, lansată în 2023, miniștrii au discutat despre adaptarea la peisajul regional în evoluție și rolul UpM organizației pentru euro-cauza mediteraneană.
În cadrul reuniunii, România și-a reiterat susținerea față de activitatea Uniunii pentru Mediterana și a evidențiat rolul organizației în dezvoltarea unei culturi a cooperării axate pe obiective și rezultate concrete în beneficiul cetățenilor din regiune. A exprimat sprijinul pentru continuarea acțiunii pragmatice și orientată spre proiecte a Uniunii pentru Mediterana în dialogul politic, dezvoltarea economică și locurile de muncă, educație și cercetare, energie și mediu. În acest context, a reliefat importanța educației ca investiție pe termen lung în pace și dezvoltare, care creează beneficii economice, sociale și de securitate.
Totodată, secretarul de stat român a reiterat îngrijorarea față de volatilitatea mediului de securitate în Orientul Mijlociu, context în care a exprimat sprijinul pentru eforturile diplomatice care vizează încetarea ostilităților, eliberarea tuturor ostaticilor și protejarea populației civile din zonele afectate, precum și evitarea escaladării într-un conflict extins în regiune și a evidențiat sprijinul umanitar oferit de România de la începutul conflictului în Gaza.
De asemenea, oficialul român a subliniat importanța cooperării strânse între actorii care împărtășesc perspectiva unui viitor pașnic pentru toți, la nivelul regiunii Euro-mediteraneene.
În Declarația Finală a Forumului, s-a subliniat necesitatea urgentă a încetării imediate a focului, livrarea de provizii umanitare susținute și suficiente în toate părțile din Gaza, în conformitate cu Rezoluția 2735 a Consiliului de Securitate al ONU și eliberarea tuturor ostaticilor și prizonierilor. De asemenea, se exprimă îngrijorarea cu privire la escaladarea situației din Cisiordania, a fost respinsă propunerea de expulzare sau deplasarea palestinienilor din Gaza sau Cisiordania și s-a exprimat îngrijorarea cu privire la deplasarea internă a palestinienilor în interiorul Gazei.
De asemenea, s-a subliniat faptul că spitalele, școlile, instituțiile medicale și personalul medical, precum și instalațiile ONU și organizațiile umanitare și lucrătorii acestora să fie protejați în conformitate cu dreptul internațional umanitar, inclusiv Convenției de la Geneva.
”Este nevoie urgentă ca toate părțile să pună capăt ostilităților, să protejeze civilii și să respecte dreptul internațional umanitar”, se arată în document.
Uniunea pentru Mediterana (UpM) este cadrul regional care oferă celor 43 de state participante (cele 27 de state membre ale UE, Algeria, Egipt, Iordania, Israel, Liban, Libia, Maroc, Mauritania, Palestina, Tunisia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Monaco, Republica Macedonia de Nord, Turcia) oportunitatea unui dialog cuprinzător, politic și practic, asupra problematicilor euro-mediteraneene cu impact direct asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor din regiune (dialog politic, locuri de muncă și dezvoltare durabilă, economie digitală și conectivitate, energie și mediu, tineret, emanciparea femeilor și copiilor, dezvoltare urbană, managementul resurselor de apă, comerț). Organizația a fost fondată, formal, prin adoptarea, la Consiliul European din iunie 2008, a Comunicării Comisiei COM (2008) 319 final din 20 mai 2008 și andosarea de către lideri a principiilor politice directoare.
Forumul Regional (reuniunea miniștrilor de externe din statele membre ale UpM) își are originea în acordul privind Procesul Barcelona (Euro-Med) și oferă, anual, ocazia unei dezbateri la nivel politic cu privire la dezvoltările regionale, provocările la adresa stabilității, securității și progresului economico-social, precum și asupra direcțiilor și obiectivelor de cooperare viitoare. A noua ediție a Forumului Regional a fost organizată de către Co-președințiile Uniunii pentru Mediterana (Serviciul European pentru Acțiune Externă/Comisia Europeană și Iordania), împreună cu Spania și Secretariatul General al UpM, Barcelona fiind gazdă tradițională și orașul în care își are sediul Secretariatul UpM.