Acasă Info Local FOSTUL ȘEF AL SIPI ILFOV, MIHAI VLAD, DOI ANI CU SUSPENDARE

FOSTUL ȘEF AL SIPI ILFOV, MIHAI VLAD, DOI ANI CU SUSPENDARE

DISTRIBUIȚI

decizii-iccjJudecătoarea Georgeta Barbălată de la În alta Curte de Casație și Justiție,, unul dintre magistrații care emiteau mandate pe siguranță națională, a fost condamnată ieri la patru ani de închisoare.

Ea a fost găsită vinovată de favorizarea infractorului şi de divulgare a secretului care periclitează siguranţa statului. Aceeași pedeapsă o primise și în faza de fond a procesului. Decizia este definitivă, iar Barbălată și-a dat demisia din magistratură.

În același dosar magistrații au mai dat condamnări, la câte doi ani închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de șapte ani, în cazul lui Marcel Sâmpetru, fost adjunct al procurorului general, şi al lui Mihai Vlad, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov. La instanța de fond, cei doi fuseseră achitați.

Este posibil ca România, în acest caz, să riște o nouă condamnare la CEDO întrucât Curtea Europeană a decis că nu pot fi condamnate persoane în faza de recurs, în baza aceluiași probatoriu, după ce au fost achitate în fond. Astfel, sentința trebuia casată și trimisă la rejudecare.

Curtea Supremă a menţinut achitarea lui George Bălan, fost membru al CSM, care fusese achitat și la faza de fond.

Georgeta Barbălată a fost acuzată că i-a divulgat lui Mihai Vlad, prin intermediul altei persoane, că domiciliul său ar putea să fie percheziţionat şi că are probleme la DNA. De asemenea, Barbălată, după ce a pronunţat, la solicitarea SRI, trei încheieri în baza cărora s-au emis mandate de siguranță națională pe numele unor persoane, i-a divulgat lui Mihai Vlad date referitoare la persoanele care făceau obiectul de cercetare a structurilor informative.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here