Acasă Politic Fum alb și de la PE

Fum alb și de la PE

DISTRIBUIȚI

Ursula von der Leyen, conservatoare, mamă a șapte copii și ministru în guvernul german în ultimii 14 ani, a obținut postul de președinte al Comisiei Europene, în urma unui vot strâns. În pofida multor critici care i s-au adus, inclusiv în dezbaterea din Parlamentul European, von der Leyen a reușit să convingă suficienți eurodeputați (383, cu puțin peste numărul minim de voturi necesar pentru confirmare – 374) că merită să conducă Executivul UE de la 1 noiembrie.

Acum, începe munca grea – negocierile cu statele membre pe portofolii și numele comisarilor, stabilirea programului și eforturile de îndeplinire a multor promisiuni făcute în ultimele zile pentru a trece de votul din Parlamentul UE.

Mulți eurodeputați au fost nemulțumiți de modul în care a fost desemnată de Consiliul European – în urma unor îndelungi negocieri de culise, fără ca von der Leyen să fi fost pe lista ”candidaților cap de listă” (Spitzenkandidat) – iar alții nu erau deloc convinși de planurile ei pentru activitatea Comisiei în următorii cinci ani. Dar Ursula von der Leyen i-a convins pe liberalii din grupul Renew Europe cu promisiunea că va susține un mecanism cu privire la susținerea statului de drept, iar mai mulți verzi par să fi trecut de partea ei după ce a pus acțiuni privind reducerile emisiilor de carbon în topul priorităților viitoarei Comisii.

Iar una dintre promisiunile făcute aproape că s-a îndeplinit chiar înainte de vot: Martyn Selmayr, puternicul director general al Comisiei Europene, și-a anunțat plecarea.

Urmează acum și alte numiri la nivel european, iar funcția de procuror-șef al UE este încă în discuție, dar șansele Laurei Codruța Kovesi par să fie din ce în ce mai mari, după ce ar fi obținut și sprijinul Franței.

În acest context, premierul Viorica Dăncilă a vorbit la Strasbourg despre realizările României la președinția Consiliului UE și le-a transmis eurodeputaților că Europa nu ar trebui să aibă mai multe viteze, iar România rămâne în continuare atașată valorilor democratice și a statului de drept. – EurActiv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here