Acasă Interne Funcționarii de la Interne au statut ilegal de polițist

Funcționarii de la Interne au statut ilegal de polițist

DISTRIBUIȚI

Ministrul Marcel Vela a fost somat de sindicatele din sistem să le desființeze funcționarilor din MAI statutul de polițiști, economiile la buget fiind uriașe. Funcționarii, deși nu prestează muncă de polițiști, beneficiază de absolut toate drepturile polițiștilor, inclusiv de pensii militare și pensionare la 47 de ani, scrie National.ro.

Sindicaliștii din Poliție i-au dat ministrului Vela cea mai bună soluție pentru eficientizarea MAI, solicitându-i acestuia să-i scoată pe funcționari din rândurile polițiștilor. ”I-am cerut ministrului diferențierea funcțiilor de polițiști care fac muncă de poliție și cei care au doar denumirea și beneficiile. Sunt foarte mulți care nu au nicio legătură cu poliția, cum ar fi tot ce înseamnă funcționarii din Ministerul Afacerilor Interne, funcționarii din toate structurile MAI, de la juridic, financiar, logistic. Ce treabă au cu poliția, cu munca de poliție? Și oamenii ăștia ies la pensie la 47 de ani, pentru că sunt încadrați în grupă specială, deși fac aceeași activitate ca și orice alt funcționar, cresc artificial numărul de polițiști la mia de locuitori. Din punctul meu de vedere, nici nu au bază legală să fie polițiști, pentru că în Legea Poliției scrie clar că polițiști sunt doar cei care îndeplinesc atribuții specifice acestei profesii. Dacă s-ar scoate acești funcționari din rândurile polițiștilor s-ar face niște economii fantastice. Aceștia primesc norma de hrană la nivelul polițiștilor, care este mai mare decât a funcționarilor publici normali, adică 1.110 lei pe lună. Totodată, primesc și norma de echipament, deși nu se îmbracă în polițiști, circa 2.500 de lei pe an, bani care le rămân în buzunare. Iar peste toate acestea, acestor funcționari li se aplică legea pensiilor militare, care înseamnă o pensie aproape dublă decât a funcționarilor publici de la celelalte ministere și agenții, între 4.000 și 10.000 de lei. Asta ar însemna eficientizare pentru Ministerul Afacerilor Interne, că se economisesc bani care ar putea fi folosiți pentru reducerea deficitului de polițiști și pentru dotări cu autoturisme și echipamente”, a declarat Vasile Lincu, președintele Sindicatului Polițiștilor ProLex.

Sindicaliștii i-au arătat ministrului că sumele enorme plătite pentru pensiile polițiștilor au fost și sunt umflate artificial. ”Peste 60% din bugetul MAI merge la salarii, iar 21% merg la pensii. Banii pentru pensii, care se plătesc din bugetul ministerului, reprezintă o treime din bugetul salariilor polițiștilor. Păi cum să nu fie atât de mult, dacă se umflă pensiile artificial, cu salarii de excelență, cu promovări în funcție de conducere înainte de pensionare, cu oameni care nu au făcut în viața lor sâmbete și duminici și în ultimele șase luni au lucrat doar sâmbăta și duminica?! Potrivit reglementărilor, repartizarea se face proporțional, păi cum să vorbim de proporțional când unul face doar sâmbete și duminici timp de șase luni consecutiv? Când am sesizat într-un caz casa de pensii, au zis că nu e treaba lor. La stabilirea pensiei, polițistul își poate alege orice perioadă de șase luni din ultimii 5 ani de activitate și atunci au timp să își aranjeze salarii de excelență și sâmbete și duminici, pentru a avea o pensie foarte mare. Salariul de excelență le asigură 3.000 – 4.000 de lei în plus la pensie, iar sâmbetele și dumincile, un plus de 1.000 de lei la pensie”, a mai precizat Lincu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here