Acasă Economie Gelu Diaconu, Pro România Ilfov: Atac dur la Cîțu

Gelu Diaconu, Pro România Ilfov: Atac dur la Cîțu

DISTRIBUIȚI

Într-o postare pe Facebook, Gelu Ștefan Diaconu, fost șef al ANAF, prim-vicepreședinte al Pro România Ilfov, susține că ”minciuna PSD-ista” este ”dusa pe noi culmi de PNL” și indică ”trei explicații care arată de ce situația deficitului bugetar este mult mai gravă decât explicațiile oficiale”.

”De la spălații pe creier nu am așteptări, dar nu înțeleg tăcerea mass-media din zona economică care preia pe nemestecate explicațiile lui Citu referitoare la execuția bugetară. Eu pot înțelege că spusele lui Cîțu pot fi valabile pentru Orban, Turcan, Grinda și alți corifei liberali, dar nu putem fi duși chiar toți cu preșul. Deficitul bugetar înregistrat la 6 luni de 4,17% din PIB (adică de aproape zece ori mai mare decât în 2015, spre exemplu!) este un lucru extrem de grav iar explicațiile cu ”sumele lăsate” la dispoziția mediului economic sunt o minciună sfruntata/ordinară/nesimtita/revoltatoare, deoarece:

  1. sumele amânate la plată de 10,2 md lei nu înseamnă că există/existau ca lichiditate în conturile agenților economici. Dacă după 1 noiembrie executarea silită va fi reluată se știe ca aceasta este un proces anevoios întins pe mai multi ani (inclusiv cu insolvențe și faliment) și care va duce la recuperarea a max 15% din aceste sume datorate
  2. TVA rambursat în plus de cca 3 md lei nu sunt obligații bugetare de plată în sarcina contribuabililor adică venituri ale bugetului de stat menite sa corecteze în bine un deficit, ci banii companiilor blocați de stat prin măsuri administrative. În realitate soldul DNOR-urilor solicitate la plată ANAF este mult mai mare!!!
  3. din devansarea termenului de plată aferent declarației unice, de la 31 iulie în 2019 la 30 iunie 2020, s-a obținut mai mult cu cca un miliard de lei sumă care nu se va mai regăsi în încasările din luna iulie și vor majora deficitul aferent perioadei.

Să mai spunem că penibila comparație cu deficitele înregistrate de unele state UE este o altă crasa manipulare pentru gugustiucii care înghit pe nemestecate”, scrie Diaconu care îi face și ”câteva recomandări de lectură politrucului Cîțu despre diferența dintre deficitul conjunctural (cazul statelor europene afectate de criza Covid) și cel structural (deficitul moștenit de la PSD și agravat de Citu&co), dar nu e cazul pentru ca el oricum minte cu nerușinare”.

”În fapt, deficitele acestor state asumate odată cu declanșarea crizei sunt consecința reducerii imediate a fiscalității, introducerii de noi scheme de ajutor de stat, oferirii de granturi companiilor și populației (sume acordate cu titlu gratuit), acordării de credite fiscale, plății unei părți a dobânzii la împrumuturile contractate de companii/populatie, suplimentarii de la centru a veniturilor bugetelor locale, etc., etc. Că nu putem compara mere cu pere, adică deficitul structural al României cu deficitele conjuncturale ale celoalte state UE, rezultă și din faptul ca la noi guvernul liberal a alocat cea mai mică cotă din PIB pentru limitarea efectelor pandemiei. De ce? Simplu. Pentru ca nu am avut spațiu fiscal. Orban și Cîțu, în aproape un an de guvernare, nu au fost preocupați decât de cum să organizeze mai repede alegeri pentru ca nu mai pot ascunde pentru mult timp minciuna bugetară. Au menținut intact sistemul fiscal profund inechitabil moștenit de la PSD, evaziunea a atins cote alarmante cu un ANAF distrus și nereformat, au menținut un aparat bugetar enorm populat cu piloșii de la partid, au plătit până la ultimul leu pensiile speciale nesimtite, au cronicizat deficitele bugetelor locale și au dus la limite rusinoase propaganda de partid. Acum hrănesc fraierii cu speranțele iluzorii ale celor 80 de miliarde de euro pe care i-a adus Iohannis în geantă de la Bruxelles”, scrie Diaconu pe Facebook. Foto: Investigatiimedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here