Acasă Interne Germania, Marea Britanie și Italia, principalele destinații externe pentru exploatarea prin muncă...

Germania, Marea Britanie și Italia, principalele destinații externe pentru exploatarea prin muncă în cazurile de trafic de persoane

Bacău deschide lista Top 10 a județelor de proveniență a victimelor

DISTRIBUIȚI

În ultima perioada au fost aduse în atenția opiniei publice o serie de cazuri de  trafic de persoane, exploatate prin muncă, cazuri cu impact emoțional ridicat în rândul populației, cu atât mai mult, atunci când a fost vorba de victime minore.

Potrivit Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, deși numărul victimelor exploatate prin muncă nu este unul ridicat în raport cu celelalte forme de exploatare, în anul precedent un procent de aproximativ 15% dintre victimele traficului de persoane au fost exploatate prin muncă, aceste cazuri de exploatare prin muncă fiind unele din cele mai grave cazuri, de multe ori victimele suferind abuzuri greu de imaginat, ani la rând.

Din analiza cazurilor de exploatare prin muncă intrate în atenția specialiștilor antitrafic ai Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane a reieșit că în multe cazuri este vorba despre  un raport de putere net inferior victimei (traficantul este un om cu putere financiară și influent în comunitate), victimele sunt persoane vulnerabile (persoane fără adăpost, copii lipsiți de îngrijirea și ocrotirea familiei, părinți consumatori de alcool, copii instituționalizați, adulți cu deficiențe fizice sau psihice).

Cele mai multe victime au fost exploatate prin muncă în gospodăria/ferma/stâna unor cetățeni din mediul rural, iar recrutarea s-a făcut direct, sub promisiunea unui loc de muncă bine plătit, cazare și masă asigurate la  fermă agricolă/stână/gospodărie. O altă caracteristică a cazurilor ajunse în atenția ANTIP este că perioada de exploatare a victimelor s-a întins pe mai mulți ani (chiar și 10 ani de exploatare), iar pe perioada exploatării victimelor li s-au reținut actele de identitate, au fost obligate să muncească foarte multe ore/zi, li s-a restricționat libertatea de mișcare și de comunicare cu alte persoane. Tentativele de a scăpa din situația de trafic erau pedepsite prin violențe fizice sau privarea de hrană/lemne de foc.

Principalele județe de proveniență pentru victimele traficului de persoane identificate în anul 2023,  au fost Bacău, Dolj, Brașov, București, Vrance, Alba, Constanța, Sibiu și Covasna.

În ceea ce privește destinațiile externe de exploatare, pe primele locuri au fost Germania, Marea Britanie și Italia.

Pentru evitarea riscului atragerii în rețelele de trafic de persoane, ANTIP recomandă:

  • Citirea mai multor anunțuri și comentarii atunci când vă aflați în cautarea unui loc de muncă. Comentariile pot fi înșelătoare iar cei ce le-au postat pot să vă inducă în eroare intenționat.
  • Verificați numele firmei angajatoare, locația acesteia, punctul de lucru și alte informații pe care le solicitați și care trebuie să fie transmise transparent de angajator
  • nu acceptați niciodată să munciți fără un contract de muncă. Contractele se încheie în forma scrisă, iar obligația încheierii îi revine angajatorului
  • ulterior semnării, contractual va fi înregistrat în registrul electronic de evidență al salariaților (REVISAL), cu cel puțin o zi lucrătoare înainte de începerea activității angajatului
  • atenție la clauzele evazive (de genul angajatul va presta și alte activități la cererea angajatorului sau costurile chiriei și transportului vor fi deduse din salariul angajatului)
  • Rețineți că îndatorarea este un mijloc folosit de traficanții de persoane pentru a obține acceptul persoanei în ceea ce privește reținerea salariului cuvenit și producerea exploatării
  • Verificați salariul oferit în raport cu costurile de trai în localitatea sau țara de destinație și mai apoi decideți dacă acceptați sau nu oferta de muncă.

În situația în care sunteți amenințați, vi se rețin documentelele, vă este restricționată comunicarea cu familia și salariul pe care îl primiți nu corespunde ofertei de angajare, este foarte posibil să fiți victima a traficului de persoane.

Este important să rețineți informații despre locația în care vă aflați și să cereți ajutor fie prin intermediul liniei de urgență europene 112, fie prin intermediul liniei telefonice naționale gratuite  0800 800 678 sau  +4021.313.31.00  sau 004.021.313.31.00 apelabil și din străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here