Acasă Social Ghidul pacientului cu simptome de COVID-19

Ghidul pacientului cu simptome de COVID-19

DISTRIBUIȚI

Ce faci dacă ai simptome de COVID-19 sau ai intrat în contact cu o persoană infectată? Ministerul Sănătăţii a elaborat un ghid al pacientului care stabileşte unde ne putem testa, cine ne evaluează şi ne prescrie tratamentul. Procedura ne spune şi care sunt simptomele care trebuie să ne îngrijoreze şi când se impune să sunăm la 112. Precizările apar în momentul în care numărul infectărilor cu coronavirus a urcat aproape de pragul de 10 mii de cazuri pe zi.

Primul pas pe care trebuie să-l facă orice persoană care se simte rău şi are simptome specifice COVID, precum febră, tuse, probleme de respiraţie sau lipsa gustului şi a mirosului este să anunţe medicul de familie.

Testarea se poate face nu numai la medicul de familie, ci si la un laborator, la farmacii sau la camera de garda a unui spital. Până la primirea rezultatului, persoana testata trebuie să stea în izolare.

Dacă un pacient este confirmat cu Covid, atunci va putea fi evaluat de medicul de familie, dar poate merge şi la cele peste 230 de centre de evaluare din toată ţara.

Guvernul a aprobat înfiinţarea acestor centre de evaluare pe lângă spitale.

Pacienţii cu forme uşoare sau medii de coronavirus şi fără factori de risc vor fi izolaţi la domiciliu, vor primi tratament şi vor fi monitorizaţi de medicii de familie. Dacă apare febră mai mult de cinci zile, tusea, scade saturaţia de oxigen din sânge sau are dureri toracice, pacientul trebuie să sune la 112.

Numărul cazurilor de coronavirus continuă să crească şi se apropie de pragul de 10mii. Sunt tot mai mulţi şi cei care au nevoie de internare în spital, peste 3.000, dintre care 441 sunt la terapie intensivă.

Au ajuns la spital şi 203 copii infectaţi cu coronavirus dintre care 9 sunt la ATI. Cifra reprezintă 6% din totalul pacienţilor covid internaţi, cel mai mare procent de la debutul pandemiei.

Procedură pentru pacienţii COVID

Pacienții cu COVID-19 monitorizați la domiciliu vor fi îndrumați de urgență pentru investigare (…) prin intermediul serviciului 112, dacă are următoarele simptome:

– febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile (…);

– tuse seacă intensă sau care se accentuează;

– saturație de oxigen < 94% la pacientul fără afectări respiratorii anterioare COVID-19;

– dispnee nou apărută sau accentuarea unei dispnei preexistente;

– dureri toracice la inspirul profund;

– astenie marcată;

– mialgii intense.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here