Acasă Info Local Greva de la STB agită apele în PSD. Firea l-a forțat pe...

Greva de la STB agită apele în PSD. Firea l-a forțat pe liderul de sindicat să demisioneze 

DISTRIBUIȚI

Societatea nu mai are bani de salarii

Cei care au declanșat greva s-au ales cu plângeri penale

Liderul PSD Marcel Ciolacu i-a reproșat Gabrielei Firea că greva de la STB București va afecta imaginea partidului, în condițiile în care liderul de sindicat care a oprit autobuzele în depouri este și consilier general din partea PSD. Prin urmare, Gabriela Firea, liderul PSD București, i-a cerut liderului de sindicat Vasile Petrariu să demisioneze din partid și din Consiliul General, susțin surse politice pentru ziare.com

Petrariu, unul dintre apropiații Gabrielei Firea, s-a conformat imediat. De altfel, liderul sindical a făcut și campanie electorală pentru Firea în 2020, când actualul ministru pentru Familie a pierdut confruntarea cu Nicușor Dan pentruPprimăria Capitalei.

Vasile Petrariu, liderul sindicaliştilor STB, a anunţat că îşi dă demisia din PSD şi din Consiliul General, pentru a nu mai exista discuţia privind politizarea grevei lucrătorilor de la Societatea de Transport Bucureşti. ”Vă transmit un singur lucru, domnule Primar General: astăzi îmi dau demisia din funcţia de Consilier General şi din Partidul Social Democrat. Acest protest nu are nicio conotaţie politică. Dumneavoastră aveţi curajul să vă daţi demisia din funcţia pe care o exercitaţi atât de slab?! Acum aveţi vreo soluţie la problemele şi îngrijorările oamenilor? Sunteţi singurul vinovat pentru faptul că bucureştenii trebuie să suporte acest calvar! Curaj, domnule Dan! Bucureştenii şi-au pierdut răbdarea cu dvs!!!”, a scris pe Facebook Petrariu.

Directorul general al STB, Adrian Criţ, a anunţat luni, 24 ianuarie, că s-a demarat procedura de angajare de şoferi de autobuz, selecţia urmând să fie mai atentă. ”Nu ne mai permitem să fim captivi unor angajaţi care au căzut pradă manipulării sindicatului reprezentativ”, a anunţat directorul general.

Acesta a precizat că au fost formulate plângeri penale pentru cei care au declanşat greva, iar societatea este în imposibilitatea de a plăti salariile. Criţ afirmă că, pentru fiecare zi de grevă, s-au pierdut 4,8 milioane de lei pe zi.

 

Petrariu a uitat ce a zis în 2020?

 

După cum se știe, pe lângă revendicările salariale, liderul sindical Vasile Petrariu reclamă faptul că mulți conducători STB sunt nevoiți să iasă pe traseu cu vehicule defecte, însă în urmă cu un an și jumătate, când primar era Gabriela Firea, tot el critica un alt lider sindical care semnala același lucru și pe care îl acuza de „acțiuni politicianiste”, la comanda PNL.

În iunie 2020, liderul unui alt sindicat din STB decât cel condus de Vasile Petrariu, Valer Ciobănescu, critica defecțiunile vehiculelor care ies pe traseu. ”Troleibuzele sunt într-o stare foarte proastă! Chiar dacă uneori se mai aduc piese, dar nu se aduc la nivelul la care ar trebui. La fel și la tramvaie, aceeași situație, și se iau piese de pe cele care sunt imobilizate! Se iau, de exemplu, patine, se iau alte piese care se pun de pe cele defecte pe cele care se află în circulație”.

Valer Ciobănescu este și în prezent lider de sindicat, dar al unuia care reprezintă 10% dintre angajații STB. Cei mai mulți sunt afiliați Sindicatului Transportatorilor București, condus de Vasile Petrariu, ales consilier PSD în Consiliul General al Capitalei.  Într-un comunicat de presă din 17 iunie 2020, Petrariu a reacționat la acuzațiile lui Ciobănescu, în numele STB, și le-a respins categoric, acuzându-l pe sindicalist că „prezintă informații tendențioase, false, cu scopul de a crea panică în rândul călătorilor”, amintește libertatea.ro.

Vasile Petrariu îi asigura în comunicat pe cetățeni că viețile nu le sunt puse în pericol, „prin așa-zisele defecte ale vehiculelor”. „Sunt acuzații grave, cum că unii conducători de vehicul ar fi obligați să iasă în traseu cu mașini defecte, că ITP-ul este «măsluit» etc. Acest domn uită că niciun conducător nu are voie să iasă pe traseu cu mașina defectă și nici să circule cu vehiculul defect, acest lucru fiind sancționat și interzis de instrucțiunile de lucru, chiar sub sancțiunea concedierii”, scria Vasile Petrariu, în comunicatul din 2020.

Acum, Petrariu, aflat în prima linie a grevei STB din ultimele cinci zile, spunea că unul dintre motivele pentru care angajații protestează sunt problemele tehnice ale vehiculelor. „Avem în momentul de faţă peste 400 de vehicule imobilizate, care nu pot să iasă în traseu, iar cele care ies în traseu, au mari dificultăţi tehnice pentru că avem foarte multe defecte zilnice din cauză că nu avem piese de schimb”, a spus Petrariu. Foto: B1TV

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here