Acasă Politic Greva din educație continuă! Sindicatele au refuzat măsurile pentru profesori ce urmează...

Greva din educație continuă! Sindicatele au refuzat măsurile pentru profesori ce urmează a fi adoptate de Guvern

DISTRIBUIȚI

Guvernul a decis mărirea veniturilor personalului nedidactic în medie cu 9%, precum şi acordarea a două prime de câte 500 de lei, în lunile iunie şi octombrie, măsura vizând 55.000 de angajaţi, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. De asemenea, pentru personalul didactic şi didactic auxiliar sunt prevăzute prime de 1.000 de lei în luna iunie, respectiv 1.500 de lei în luna octombrie. 

”Aici nu suntem la piaţă şi ca atare nu operăm cu oferte. Nici măcar la mall. Guvernul României prezintă măsurile pe care le poate lua având o susţinere financiară verificată, asigurată, consistentă, relevantă”, a declarat Cărbunaru.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a prezentat noi drepturi pe care Legile Educaţiei, care vor intra în vigoare de la 1 septembrie, le vor aduce atât pentru cei care lucrează în învăţământul preuniversitar, cât şi pentru cei care lucrează în învăţământul universitar:

– Cadrele didactice care lucrează în zonele defavorizate vor primi o primă de instalare egală cu 5 salarii minime brute pe ţară

– Vor fi alocate sumele necesare pentru a deconta naveta personalului din învăţământ, din bugetul de stat, şi nu de la primării, pentru a elimina eventuale blocaje sau întârzieri

– Norma didactică va fi redusă cu 2 ore săptămânal pentru personalul didactic de predare şi de instruire practică, atunci când există o vechime în învăţământ de peste 15 ani şi gradul didactic I, fără ca acest lucru să ducă la o diminuare a salariului

– La încetarea contractului de muncă, în semn de respect, recunoştinţă faţă de personalul didactic care se pensionează, va fi acordată o primă care este echivalentul a două salarii de bază

– Pentru directorii unităţilor de învăţământ şi pentru inspectori, având în vedere responsabilităţile pe care le au, dar şi volumul de muncă pe care şi l-au asumat, va fi acordat concediu de odihnă suplimentar, în conformitate cu contractul colectiv de muncă unic la nivel de sector de negociere colectivă învăţământ preuniversitar

– Cadrele didactice care coordonează implementarea proiectelor europene la nivel de unitate de învăţământ vor putea beneficia de o reducere a normei didactice de la 18 la 16 ore pe săptămână.

De la 1 septembrie, universităţile vor putea majora salariul de bază

Potrivit sursei citate, tot de la 1 septembrie, universităţile vor putea majora salariul de bază, în funcţie de specificul activităţii desfăşurate de profesori şi de performanţa acestora. Cadrele didactice care se pensionează vor primi în plus, de la Ministerul Educaţiei, două salarii raportate la ultimul salariu de bază.

Sindicatele au refuzat din start oferta guvernului

Simion Hăncescu a declarat că oferta Guvernului ”e o ofertă complet neinspirată! Ceea ce a oferit Guvernul este același lucru cu ce s-a întâmplat aseară. Nu se mai numesc vouchere, ci primă. Suma este aceeași.Este departe de ceea ce noi am cerut astăzi”.

Greva va dura atâta vreme cât colegii noștri hotărăsc acest lucru, a declarat Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație.

Liderii de sindicate au anunţat, joi seară, după noi negocieri cu Guvernul, că au înaintat solicitările lor, constând în majorarea veniturilor tuturor angajaţilor din educaţie cu 25% şi ca salariul unui dascăl debutant să fie la nivelul celui mediu brut pe ţară. „Sunt liberi să-şi facă calculele necesare”, susţin sindicaliştii, referindu-se la guvernanţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here