Acasă Economie Grevă la consiliul județean și în primării

Grevă la consiliul județean și în primării

DISTRIBUIȚI

greva

La 5 iulie curent, membrii de sindicat ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) participă la prima formă de protest din calendarul acţiunilor organizate ca urmare a declanşării conflictului colectiv de muncă la nivel naţional şi a faptului că în cadrul întâlnirii din 27 iunie a reprezentanţilor FNSA cu ministrul Muncii nu s-a ajuns la niciun consens în cadrul procedurii de conciliere. Este vorba despre o grevă de o oră la începutul programului de lucru.

Prin adoptarea OUG nr. 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, personalul care îşi desfăşoară activitatea în consiliile judeţene şi primăriile de pe întreg teritoriul ţării a fost vădit discriminat în raport cu angajaţii din administraţia centrală (care au beneficiat de creşteri salariale de până la 70%).

Guvernului României are obligaţia de a soluţiona urgent  problemele majore cu care se confruntă salariaţii din administraţia publică locală din România, cu atât mai mult cu cât aceştia sunt şi rămân cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar. Vă reamintim că majoritatea mangajaţilor din primării şi consilii judeţene au venituri salariale brute apropiate ca valoare sau chiar egale cu salariul minim brut pe economie (1.250 lei de la 1 mai 2016).

FNSA cere acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală – acolo unde resursele bugetare permit acest lucru. Prin această modificare legislativă se elimină discriminările ca din acelaşi buget local al unei instituţii, unii salariaţi primesc acest drept iar alţii nu. De asemenea, sindicaliștii cer acordarea voucherelor de vacanţă pentru salariaţii din administraţia publică locală, majorarea salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică locală cu 25% și eliminarea în totalitate a art 31 (4) din OUG nr. 20/2016.

Următoarele forme de protest sunt: 12 iulie – grevă pe toată durata programului de lucru și 19 iulie – grevă pe termen nelimitat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here