Acasă Economie Guvernul a aprobat două scheme de ajutor de stat în domeniul energiei

Guvernul a aprobat două scheme de ajutor de stat în domeniul energiei

DISTRIBUIȚI

Guvernul a aprobat, joi, două scheme de ajutor în domeniul energiei, care însumează 82 de milioane de euro. Potenţialii beneficiari sunt întreprinderile producătoare de energie şi unităţile administrativ-teritoriale sau asociaţiile de dezvoltare intercomunitară care realizează sau modernizează instalaţii de energie, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului: ”Potrivit hotărârii de guvern de astăzi, sunt aprobate două scheme de ajutor de stat în domeniul energiei, în sensul continuării lor, până la finalul anului 2023. Sunt scheme de ajutor finanţate din fonduri naţionale şi europene. Ele vizează, pe de-o parte, susţinerea investiţiilor care valorifică sursele regenerabile de energie şi eficienţă energetică, stimulând astfel utilizarea surselor mai puţin exploatate, precum biomasa, biogazul, geotermalul”.

A doua schemă de ajutor de stat are ca obiectiv sprijinirea investiţiilor în cogenerare de înaltă eficienţă pentru a realiza economii de consum de combustibil şi a evita astfel emisiile de carbon aferente combustibililor fosili.

Cele două scheme de ajutor însumează 82 de milioane de euro, potenţialii beneficiari fiind întreprinderi care produc energie şi unităţi administrativ teritoriale sau asociaţii de dezvoltare intercomunitară care realizează ori modernizează instalaţii care produc energie.

Cărbunaru a menţionat că Guvernul a aprobat şi un memorandum prin care se fac ”paşi concreţi” pentru a prelungi schemele de ajutor pentru marii consumatori de energie. În acest sens, Ministerul Energiei este mandatat să deruleze proceduri de consultare prealabilă cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a continua schema de ajutor de stat de sprijinire a întreprinderilor din sectoare şi subsectoare expuse unui risc de relocare, ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice începând cu anul acesta, bineînţeles, în contextul creşterii accentuate a preţului energiei şi al politicilor europene de protecţie a mediului, pentru susţinerea activităţii consumatorilor industriali energo-intensivi în condiţii de competitivitate şi, foarte important, aş adăuga, păstrarea locurilor de muncă din aceste sectoare. Sunt diverse exemple la care ne putem gândi: ALRO sau Azomureş, a precizat Cărbunaru.

.

Aceste scheme de ajutor de stat au fost implementate în România în perioada 2019-2021 şi au dat rezultate în condiţiile în care aceste companii din sectoare energo-intensive contribuie anual cu aproximativ 6% din PIB-ul României.

Hotărârea adoptată de Guvern se referă la aprobarea schemei de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea investiţiilor destinate promovării producţiei de energie din surse regenerabile mai puţin exploatate, respectiv biomasă, biogaz, energie geotermală, şi a schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor în cogenerare de înaltă eficienţă.

Potrivit sursei citate, bugetul estimat al schemei de ajutor de stat pentru susţinerea investiţiilor care valorifică sursele regenerabile de energie şi de eficienţă energetică, stimulând astfel utilizarea surselor mai puţin exploatate, respectiv biomasa, biogazul, geotermalul este de 21 milioane de euro, iar al schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor în cogenerare de înaltă eficienţă, de aproximativ 61 de milioane de euro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here