Acasă Politic Guvernul Orban II pică, se schimbă liniile în PNL

Guvernul Orban II pică, se schimbă liniile în PNL

DISTRIBUIȚI

Căderea Guvernului Orban II pică bine pentru președintele Klaus Iohannis, acesta urmând să forțeze schimbarea liniilor în PNL și să-l treacă pe linie moartă pe actualul prim-ministru.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Orban. Sigur pe el, Ciolacu declara în aceeași zi că moțiunea va trece cu 250 de voturi. Surse politice citate de Digi24.ro susțin că afirmația lui Ciolacu este una adevărată, iar moțiunea, chiar dacă nu va strânge 250 de voturi, va fi adoptată de Parlament. Ce se va întâmpla cu Ludovic Orban, după demiterea Guvernului? Toate variantele sunt deschise, inclusiv înlocuirea sa, având în vedere relațiile din ce în ce mai înghețate între el și Klaus Iohannis.

Moțiunea este ”fluturată” de PSD de săptămâni bune în spațiul public, însă acum au considerat liderii partidului că este un moment bun să dărâme Guvernul. Calculul pe care și-l face Marcel Ciolacu are legătură cu Congresul PSD, moțiunea urmând a fi depusă săptămâna viitoare, cu doar câteva zile înainte de congresul în care Ciolacu va deveni președinte plin al partidului, dar și cu începerea campaniei electorale.

Social-democrații nu au stabilit încă momentul în care moțiunea va fi dezbătută și votată în Parlament. Posibil ca dezbaterea moțiunii să aibă loc în aceeași săptămână în care este depusă, însă votul poate fi împins spre finalul lunii august sau începutul lunii septembrie.

Demiterea Guvernului ar trebui să le dea social-democraților o gură de oxigen în vederea alegerilor locale, în condițiile în care pierd primari, racolați de PNL cu promisiuni de finanțare a proiectelor locale din celebrul Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Moțiunea de cenzură ar urma să fie votată de parlamentarii PSD, Pro România, ALDE și de o parte dintre parlamentarii independenți și cei ai minorităților naționale. UDMR a anunțat că nu va semna moțiunea, însă, în ceea ce privește votul, formațiunea condusă de Kelemen Hunor nu a luat încă o decizie.

Conform aritmeticii parlamentare, moțiunea de cenzură ar putea fi adoptată cu peste 240 de voturi. PSD are împreună cu ALDE aproximativ 214 voturi, la care se adaugă cele 23 de voturi de la Pro România, 3 voturi ale parlamentarilor neafiliați și aproximativ 8-9 voturi de la parlamentarii minorităților naționale.

Pentru ca moțiunea să fie adoptată este nevoie de 233 de voturi. Ar fi pentru a doua oara când un guvern condus de Ludovic Orban este demis printr-o moțiune de cenzură, într-un singur an.

Ce se întâmplă după ce moțiunea trece

Dacă moțiunea de cenzură este adoptată de Parlament, Guvernul Orban este demis și poate rămâne interimar pentru următoarele 45 de zile. În acest interval, Guvernul nu poate adopta ordonanțe de urgență și nici proiecte de lege.

Conform Constituției, președintele cheamă partidele parlamentare la consultări și la finalul consultărilor va face o propunere de premier. Acest lucru s-ar putea întâmpla după alegerile locale, dacă președintele va dori să lase în grija unui guvern interimar gestionarea alegerilor.

Viitorul cabinet ar putea fi unul care să funcționeze până la alegerile parlamentare, care ar trebui organizate în decembrie, dacă pandemia de coronavirus nu va afecta desfășurarea scrutinului.

Președintele Klaus Iohannis a declarat recent: ”Cu certitudine nu vom avea un guvern PSD”. Președintele nu ia în calcul nici măcar varianta ca PSD să intre într-un guvern de uniune națională.

Potrivit informațiilor Digi24.ro, există și ipoteza numirii unui alt premier. Relațiile dintre cele două palate sunt aproape înghețate, președintele fiind în ultimele luni nemulțmit de premierul Ludovic Orban.

Varianta guvernamentală luată în calcul de președinte ar putea fi cea a unui guvern PNL-USRPLUS-PMP. Însă, cu PSD, ALDE și Pro România scoase de la masa negocierilor, un nou guvern are șanse mici să fie învestit de Parlament. Totuși, președintele Pro România, Victor Ponta, a declarat pentru G4Media.ro că dacă trece moțiunea, formațiunea pe care o conduce ar putea susține un guvern de tranziție fără Ludovic Orban.

Importante sunt și voturile UDMR, cu care președintele a intrat în ultima perioadă într-un conflict deschis. Foto – Digi 24

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here