Acasă Economie Guvernul Orban va tăia salariile tuturor demnitarilor

Guvernul Orban va tăia salariile tuturor demnitarilor

DISTRIBUIȚI

Guvernul Orban va tăia salariile tuturor demnitarilor printr-o ordonanță de urgență care va fi aprobată, cel mai probabil, săptămâna viitoare, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Potrivit acestora, o primă discuție pe această temă a avut loc joi în cadrul ședinței de guvern.

”S-a discutat despre o tăiere cu 25% a salariilor demnitarilor, ale tuturor celor ale căror venituri sunt în funcție de coeficientul aplicat salariului minim. Dar nu s-a luat încă o decizie referitoare la cuantumul cu care vor fi tăiate aceste salarii”, au explicat sursele citate pentru G4Media.ro.

De altfel, chiar premierul Ludovic Orban a declarat joi seara, la TVR, că demnitarii trebuie să fie solidari din acest punct de vedere cu ceilalți români afectați de criză.

”Punctul meu de vedere este că trebuie să fie solidari toţi, în primul rând cei care deţin funcţii de conducere, inclusiv eu, inclusiv colegii mei miniştri”, a subliniat șeful guvernului.

Nivelul salariilor demnitarilor este prevăzut în anexa IX din legea salarizării unitare (legea 153/2017). Cuantumul veniturilor acestora se calculează prin aplicarea unui coeficient la salariul minim brut aflat în plată.

Salariile demnitarilor au fost înghețate la începutul acestui an la nivelul celor de anul trecut. Măsura a fost luată de guvern tot printr-o ordonanță de urgență și prevede că baza de calcul o reprezintă salariul minim de anul trecut, în cuantum de 2.080 de lei, nu salariul minim de anul acesta, în cuantum de 2.230 de lei. PSD a respins însă ordonanța în Senat, iar actul normativ se află acum în Camera Deputaților, forul decizional.

Potrivit legii salarizării, cel mai mare salariu din România îl are președintele Klaus Iohannis. Lui i se aplică coeficientul 12 la salariul minim de anul trecut (2.080 de lei), rezultând un venit lunar de 24.960 de lei brut. Sub președintele României, ca nivel de salarizare, se află președinții Parlamentului, cei care dețin funcții în cele două Camere legislative și, apoi, simplii senatori și deputați.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here