Acasă Social Guvernul subliniază că libertatea presei trebuie protejată şi niciun jurnalist nu poate...

Guvernul subliniază că libertatea presei trebuie protejată şi niciun jurnalist nu poate fi ameninţat, intimidat, agresat

DISTRIBUIȚI

”Libertatea presei trebuie protejată şi niciun jurnalist nu poate fi ameninţat, intimidat sau agresat. Constituţia României garantează libertatea de exprimare, care este valoare de bază a unui stat democratic. Este şocantă gravitatea acestui caz, încheiat cu condamnarea celor implicaţi în ameninţarea unui jurnalist de investigaţie. Instituţiile responsabile au datoria tragerii la răspundere a celor vinovaţi în toate investigaţiile aflate în derulare. Oricine ajunge să comită astfel de fapte trebuie să răspundă în faţa legii”, a declarat Cărbunaru, potrivit unui comunicat al Guvernului transmis în contextul pronunțării, de către ICCJ, a sentinței de condamnare definitivă a fostului rector al Academiei de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza”, Adrian Iacob, şi fostului prorector al unităţii de învăţământ, Petrică Mihail Marcoci, la câte 3 ani închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind acuzaţi că l-au determinat pe un poliţist de la Academie să-i trimită mesaje de ameninţare jurnalistei Emilia Şercan.

Instanţa supremă a respins ca nefondate apelurile declarate de Emilia Şercan, cei doi inculpaţi şi DNA, fiind menţinută sentinţa aplicată în mai 2021 de Curtea de Apel Bucureşti.

Pe de altă parte, ICCJ a admis apelul Academiei de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza” şi a dispus ca instituţia de învăţământ să nu mai plătească în solidar cu cei doi poliţişti daune morale jurnalistei.

Potrivit deciziei Curţii de Apel Bucureşti, Adrian Iacob şi Petrică Mihail Marcoci vor sta 4 ani sub supraveghere, perioadă în care cei doi trebuie să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

De asemenea, Adrian Iacob şi Petrică Mihail Marcoci vor presta 120 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul uneia dintre următoarele instituţii: Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti sau Fundaţia pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare.

Judecătorii au admis în parte acţiunea civilă formulată de Emilia Şercan, aceasta urmând să primească 80.000 lei cu titlu de daune morale.

Într-un dosar separat, poliţistul Gheorghe Adrian Bărbulescu, cel care i-a trimis mesajele de ameninţare jurnalistei, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la un an de închisoare cu amânarea executării pedepsei pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj. Decizia a fost luată după ce poliţistul şi-a recunoscut vinovăţia şi a încheiat un acord cu DNA.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here