Directorul SRI a fost prezent marți, 4 octombrie 2022, în aula Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Eduard Hellvig a susținut un discurs cu ocazia împlinirii a 15 ani de la debutul cursurilor de studii de securitate în universitatea transilvăneană al cărei absolvent este.
Cu această ocazie, directorul SRI a primit din partea Senatului Universității diploma de onoare a UBB, în calitate de promotor continuu al valorilor academice și al standardelor de integritate profesională.
În cadrul intervenției susținută în fața studenților UBB, directorul SRI s-a referit la modul în care s-a transformat societatea românească în ultimele trei decenii, cu accent pe schimbarea totală a paradigmei de funcționare a Serviciului Român de Informații în toată această perioadă: “Această instituție este un bun exemplu de transformare lentă, dar decisivă, de modernizare treptată, dar durabilă, de depășire a unui prag în evoluție de la care nu mai vorbim despre improvizație și blocaj în practici ale trecutului, ci de inovare și performanță la nivel înalt.”
Libertatea și democrația dobândite după 1989 trebuie să îi inspire pe tineri și pe cei mai puțin tineri să lupte pentru valorile în care cred și care trebuie să îi anime constant. Directorul SRI i-a îndemnat pe studenți să susțină ferm lucrurile în care cred și să nu facă niciun fel de compromis față de propria conștiință.
Exemplul ales de Hellvig a fost cel al influenței nefaste pe care a avut-o fosta Securitate asupra conștiințelor oamenilor și asupra adevărurilor istorice. Este motivul pentru care Serviciul Român de Informații este singura instituție din România care a predat integral către CNSAS toată arhiva preluată de la instituțiile comuniste. În plus, la nivelul SRI există programe speciale de educație cu privire la normele democratice într-un stat modern: “Am susținut și organizarea cursurilor despre totalitarism, pentru ca ofițerii noștri să învețe, de la început, care au fost ororile abuzurilor din timpul dictaturii comuniste.”
În fața provocărilor actuale, mai mult decât oricând, SRI are nevoie inclusiv de noi texte de lege care să îi delimiteze în manieră modernă rolul, atribuțiile și responsabilitățile, în linia normelor aplicabile în statele cu tradiție democratică îndelungată: ”Nu vom consolida democrația decât atunci când vom stimula fiecare instituție să își asume mandatul pe care îl are, fără abuzuri și fără excese. (…) Ne dorim legi actualizate, dar le vrem cât mai apropiate de modelul celor din Occident!. Discursul complet al directorul SRI – Sri.ro