Acasă Economie Hidroelectrica pune în funcțiune HA 5 Stejaru, după retehnologizare

Hidroelectrica pune în funcțiune HA 5 Stejaru, după retehnologizare

DISTRIBUIȚI

Hidroelectrica anunță recepția lucrărilor de retehnologizare pentru Hidroagregatul nr. 5 (HA5) din cadrul Centralei Hidroelectrice Stejaru. Prin retehnologizarea HA5, puterea acesteia a crescut cu aproximativ 4MW. Valoarea investițiilor este de peste 60 milioane de lei.  din care costurile efective pentru retehnologizarea hidroagregatului au fost de 51,5 milioane de lei. Lucrările au fost realizate de Hidroserv, compania suport a Hidroelectrica.

În 2020 a fost retehnologizat HA 6, obținându-se, de asemenea, o creștere a puterii instalate la 54,126 MW. Hidrocentrala Stejaru, cu o capacitate instalată inițială de 210 MW, se află în plin proces de modernizare (înlocuirea echipamentelor vechi cu tehnologii inovatoare, de ultimă generație). După punerea în funcțiune a HA6 și HA5, puterea instalată a CHE Stejaru este de 218,25 MW și va crește prin retehnologizarea celor patru turbine Francis verticale.

”Hidrocentrala Stejaru este unul dintre cele mai importante obiective energetice ale României. Suntem mândri că evoluăm foarte bine cu lucrările mari de investiții, care contribuie semnificativ atât la securizarea portofoliului Hidroelectrica, cât și la asigurarea  continuității producției de energie verde pentru țara noastră. Dincolo de dificultățile inerente implementării unor astfel de proiecte complexe, nu ne abatem de la obiectivele centrale, acelea de a ridica standardele de performanță prin tehnologii moderne și, la fel de important, de a introduce echipamentele într-un nou ciclu de viață și de exploatare”, a declarat Bogdan Badea, CIO Hidroelectrica.

Hidrocentrala Stejaru, cunoscută și sub numele de Hidrocentrala ”Dimitrie Leonida” este situată pe râul Bistrița, la aproximativ 15 km de barajul Izvoru Muntelui. Proiectul a început și a fost finalizat în anii 1950, iar centrala a fost pusă în funcțiune în 1960. Este cea mai mare hidrocentrală din România și un punct de reper în hidroenergetica românească.

Barajul Izvoru Muntelui, asociat hidrocentralei, este un baraj de beton cu o înălțime de 127 metri și o lungime de 435 metri. Lacul de acumulare format, cunoscut și sub denumirea de Lacul Bicaz, are un volum de 1.230 milioane de metri cubi și o suprafață de 32,6 km², fiind cel mai mare lac artificial din România.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here