Acasă Economie Hub virtual pentru oraşele care vor să devină neutre din punct de...

Hub virtual pentru oraşele care vor să devină neutre din punct de vedere climatic

DISTRIBUIȚI

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat că împreună cu reprezentanţii UEFISCDI a fost elaborat un hub virtual de schimb de bune practici, de învăţare, de politici publice „deştepte” pentru oraşele care şi-au propus să devină neutre din punct de vedere climatic.

Ministrul Burduja a participat la Smart Transformation Forum, organizat de către The Diplomat-Bucharest.

„Avem cel puţin trei oraşe care au reuşit într-o competiţie europeană de 100 de oraşe neutre din punct de vedere climatic. Trei sunt din România şi au reuşit să facă lucrul acesta: Suceava, Cluj-Napoca şi Sectorul 2 din Bucureşti. La nivelul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, împreună cu UEFISCDI, cu domnul Adrian Curaj, am gândit un hub pentru aceste oraşe care şi-au propus să devină neutre din punct de vedere climatic, dar nu numai pentru ele, pentru că au fost şi alte oraşe din România care au aplicat, şi pentru alte oraşe care îşi doresc să evolueze în această direcţie. Este un hub virtual de schimb de bune practici, de învăţare, de politici publice deştepte. (…) Încercăm cel puţin să fim un loc al ideilor, un loc în care să facilităm aceste schimburi de experienţă, de exemplu cu prietenii noştri de la Asociaţia Municipiilor din România şi de la alte asociaţii ale autorităţilor locale”, a spus ministrul.

Dacă sunt iniţiative de transformare digitală la nivel local – regional, a adăugat Burduja, ele trebuie încurajate şi integrate.

„Eu sunt de părere că nu ar trebui să centralizăm foarte mult. Dacă sunt iniţiative de transformare digitală la nivel local – regional, ele trebuie încurajate atât timp cât noi reuşim să le integrăm printr-un punct de acces unic sau, ulterior, printr-o interfaţă care să integreze toate aceste facilităţi”, a mai spus Sebastian Burduja.

El a amintit că în PNRR sunt cuprinse programe în ceea ce priveşte oraşele smart.

„În acelaşi timp, în PNRR sunt prinse câteva programe, câteva investiţii care probabil că ar trebui să ajute în acest sens – de la zona de biblioteci smart, care se adresează autorităţilor locale, şi aici nu mai discută doar despre biblioteci mari, biblioteci judeţe, care vor avea o finanţare rezonabilă pentru a fi reabilitate – 5 biblioteci judeţene, ci şi de bibliotecile din mediul rural. Pentru că dacă nu venim din ambele sensuri în care, pe de o parte, avem tehnologiile noi, pe de altă parte, avem programe de dezvoltare a competenţelor digitale, nu am făcut nimic”, a mai arătat ministrul. Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here