Acasă Social Iată cum se încheie în cele din urmă Pandemia

Iată cum se încheie în cele din urmă Pandemia

DISTRIBUIȚI

Viitorul non-Covid vine în trei trepte, scrie Politico, după ce a intervievat 11 experți de top: un vaccin până la începutul anului 2021, un declin constant al cazurilor până în toamna viitoare și revenirea la normal în câțiva ani.

Pachetele microscopice de ARN, înfășurate în proteine țepoase, se prind de celulele umane, le deturnează, le folosesc ca fabrici pentru a se înmulți și apoi le lasă să moară. Este un fulger biologic – o invazie atât de rapidă și neașteptată încât germenii sunt liberi să sară din gazdă în gazdă fără să fie deranjați prea mult.

Pe repede înainte spre viitor. Acum, când dușmanii cu țepi invadează plămânii, ei alunecă pe lângă celulele umane, incapabili să se prindă de ele. Sunt marcați pentru a fi distruși, în curând vor fi înconjurați și eliminați. Deși unii evadează prin căile respiratorii, se confruntă cu același sistem de apărare și la următoarea lor țintă – dacă, trebuie spus, pot ajunge cumva în apropierea celulelor umane. Au rămas atât de puțini oameni pe care să-i infecteze, încât germenii nu au unde să se înmulțească, nici unde să supraviețuiască.

Acesta este sfârșitul pandemiei coronavirusului. Și așa s-ar putea întâmpla în Statele Unite: până în noiembrie 2021, majoritatea americanilor vor primi două doze de vaccin care, deși nu este glorios de eficient, combate boala în cele mai multe cazuri. Între timp, americanii continuă să poarte măști și să evite adunările mari, iar numărul cazurilor de Covid-19 scade constant după o serie de creșteri dramatice la începutul anului. În cele din urmă, pe măsură ce tot mai mulți americani dezvoltă imunitate prin expunere și vaccinare și pe măsură ce tratamentele devin mai eficiente, Covid-19 se retrage în mulțimea bolilor obișnuite cu care americanii se confruntă în fiecare iarnă.

”Va fi nevoie de două lucruri pentru a controla acest virus: măsuri igienice și un vaccin. Și nu-l poți avea pe unul fără celălalt”, spune Paul Offit, directorul Centrului de Educație pentru Vaccinuri și medic curant în Divizia de Boli Infecțioase de la Spitalul de Copii din Philadelphia.

Viitorul prezentat mai sus este cel mai probabil scenariu pentru modul în care s-ar putea termina pandemia, pe baza interviurilor cu 11 experți de nivel înalt care se gândesc la viitorul acestor particule microscopice de SARS-CoV-2 în fiecare zi.

Ei sunt de acord că a rămas multă ceață în bila de cristal Covid-19, dar majoritatea acceptă mai multe probabilități: cel puțin un vaccin eficient – sperăm că mai multe – va fi aprobat în SUA până la începutul anului viitor. Producerea și distribuirea unui vaccin vor dura luni de zile, iar americanii obișnuiți nu vor primi doza (sau dozele) până cel puțin la mijlocul sau sfârșitul anului 2021. Și, deși vaccinarea pe scară largă va juca un rol important în readucerea vieții la normal, momentul vaccinării nu va fi semnalul că îți poți scoate masca și alerga liber într-un bar aglomerat. Sfârșitul pandemiei va fi o evoluție, nu o revoluție, iar vaccinul este încă un instrument puternic în acest proces.

Această evaluare contrastează dramatic cu certitudinea excesiv de optimistă a președintelui Donald Trump că SUA „a intrat pe ultima turnantă” în ceea ce privește pandemia, că un vaccin va fi gata până în ziua alegerilor și că toți americanii îl vor putea obține până în aprilie. Cel mai important, contrazice ipoteza care stă la baza numeroaselor proclamații ale lui Trump: că viața va reveni imediat la normal după administrarea unui vaccin.

”Nu văd sfârșitul acestei pandemii la modul aceasta este ziua în care s-a încheiat pandemia”, spune virologul Angela Rasmussen. ”Îl văd ca fiind un proces care va dura o lungă perioadă de timp, posibil chiar ani de zile”.

Estimările experților cu privire la cronologie variază, dar par să fie de acord că virusul ar putea fi în declin și sub control până în a doua jumătate a anului 2021 și că societatea s-ar putea întoarce la ”normalitatea” de dinainte de Covid în termen de doi ani. – mai multe pe Politico

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here