Acasă Educatie ”Icoana”, o nouă carte a lui Nică D. Lupu, la Târgul de...

”Icoana”, o nouă carte a lui Nică D. Lupu, la Târgul de Carte Gaudeamus

DISTRIBUIȚI

Scriitorul Nică D. Lupu lansează o nouă carte, Icoana, o poveste a unei perioade în care icoanele erau înlocuite cu portretele aleșilor.

Profesor de geografie, Nică D. Lupu este principalul ”responsabil” al păstrării și continuității Zilei Cucilor, unicul carnaval al Ilfovului. De altfel, cucii au fost subiect în trilogia ”Cucii din Brănești”, care a cuprins romanele ”Masca” (2013), ”Talismanul” (2014) și ”Spirala” (2015), scrisă de Nică D. Lupu.

Ziua cucilor este o manifestare populară tradițională care, în fiecare an de Lăsata Secului, înainte de intrarea în postul Sfintelor Paști, transformă localitatea Brănești în scena unui carnaval popular în aer liber. Ziua Cucilor este un ritual de trecere de la iarnă la primăvară. Ziua Cucilor face parte din patrimoniul ilfovean și Consiliul Județean Ilfov sprijină financiar desfășurarea anuală a manifestării.

Înlocuirea icoanelor cu portretul aleșilor este o practică specifică cultului personalității și fenomenul a apărut în România în perioada lui Gheorghe Gheorghiu Dej, dar a atins cote paroxistice în timpul președinției lui Nicolae Ceaușescu.

Lansarea cărții are loc vineri, 22 noiembrie, orele 16.30, la Târgul de Carte Gaudeamus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here