Acasă Social   ICPE-CA Bucureşti lucrează la dezvoltarea unui sistem de ventilaţie mecanică destinat tratării...

  ICPE-CA Bucureşti lucrează la dezvoltarea unui sistem de ventilaţie mecanică destinat tratării persoanelor infectate cu Covid 19

DISTRIBUIȚI

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică – ICPE-CA Bucureşti lucrează la dezvoltarea unui sistem de ventilaţie mecanică destinat tratării persoanelor infectate cu noul coronavirus. ICPE-CA are o colaborare în acest sens cu INCD Turbomotoare COMOTI şi cu alte institute naţionale de cercetare şi universităţi. De asemenea, beneficiind de infrastructură de ultimă generaţie pentru prototiparea rapidă de tip imprimantă 3D, ICPE-CA a identificat o serie de componente destinate echipamentelor de protecţie şi tratament. În acest sens, Institutul a iniţiat o serie de discuţii şi parteneriate cu agenţi economici pentru producţia de echipamente specifice.

Pentru a susţine acoperirea acestei nevoi urgente, ICPE-CA îşi coordonează eforturile în parteneriat cu instituţii de cercetare similare, agenţi economici sau autorităţile abilitate şi pune în slujba comunităţii cunoştinţele, expertiza şi infrastructura pentru a identifica noi soluţii pentru combaterea, prevenirea sau tratarea îmbolnăvirilor cu coronavirus”, declară conducerea instituției

ICPE-CA a dezvoltat, în cadrul unor consorții de cercetare și a unor teme nucleu, materiale sub formă de straturi subțiri sau de nanoparticule cu efecte antimicrobiene și care sunt semnalate în literatura de specialitate ca fiind substanțe care pot neutraliza anumite virusuri. Și pe această direcție ICPE-CA își propune să dezvolte aplicații care să vină în sprijinul prevenției infectării cu SARS-CoV-2.

Pentru obținerea rapidă de rezultate concrete și cu utilitate efectivă ICPE-CA a inițiat numeroase contacte în vederea atragerii în sprijinul demersului de realizare a ventilatorului a cât mai multor instituții și specialiști, pentru a beneficia de un spectru larg de competențe care să permită dezvoltarea unui echipament cât mai competitiv și util. Au fost demarate discuții și consultări atât cu specialiști, cât și cu factori de decizie din diverse institute naționale de cercetare – dezvoltare, precum Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare – COMOTI București, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică – INOE 2000 București (IHP) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației – INFLPR București, din mediul universitar, precum Universitatea Politehnică București, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” lași, Universitatea de Medicină „Grigore T. Popa” lași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, Academia Tehnică Militară București, dar și din mediul privat, precum S.C. MGM STAR CONSTRUCT S.R.L., societate cu o expertiză deosebită în funcționalizarea antimicrobiană și cu potențial antiviral a măștilor și instrumentarului medical prin depunerea de straturi subțiri nanostructurate.

De asemenea, au fost stabilite contacte și au avut loc consultări cu specialiști din domeniul medical care lucrează în instituții de cel mai înalt prestigiu, precum Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei și Științelor Biomedicale „Victor Babeș”, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ‘I Cantacuzino”, Institutul Național de Boli Infecțioase – Prof. Dr. Matei Balș și spitalul Colțea.

Discuțiile care au avut loc au condus la conturarea a mai multor variante constructive posibl de abordat, în prezent ICPE-CA fiind în curs de definitivare a unei soluții care să răspundă cerințelor de ordin funcțional, medical și care să poată fi realizată cu componente disponibile pe piața internă și internațională. Acest aspect trebuie avut în vedere, deoarece procesul de achizițiie de componente (senzori de oxigen și bioxid de carbon, senzori de presiune și debit etc.), demarate deja de către ICPE-CA pentru a grăbi realizarea echipamentului de ventilație, s-a confruntat și se confruntă cu dificultăți mari în ceea ce privește identificarea de furnizori care să poată livra rapid componente cu caracteristici compatibile cu destinația echipamentului.

INCDIE ICPE-CA își oferă disponibilitatea pentru a-și implica expertiza umană și infrastructura din dotare și în alte proiecte care pot contribui la îmbunătățirea semnificativă a protecției și tratamentului populației și care să conducă la dezvoltarea de echipamente și tehnologii cu eficiență ridicată, demostrând astfel că cercetarea românească se poate ridica la cel mai inalt nivel de competitivitate. – www.magurelesciencepark.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here